Dulciuri

Ruladă cu mascarpone și căpșuni

Nu putem lăsa sezonul căpșunilor să treacă fără să le includem în deserturi delicioase precum această ruladă cu mascarpone și căpșuni.

Deserturile cu căpșuni sunt printre preferințele tuturor, pentru că sunt gustoase, aspectuoase, iar rețetele sunt destul de versatile.

Dintre cele mai simple amintim rețetele de tartă cu căpșuni, sau rețete de crumble cu căpșuni.

Nici cheesecake-urile cu căpșuni nu sunt de ocolit, tot în categoria deserturilor simple intră. De mare efect sunt și rețetele de desert la pahar cu căpșuni.

Dar nu numai în sezonul căpșunilor putem pregăti deserturi cu căpșuni. Nu uităm că putem congela căpșunile pentru mai târziu. Găsiți pe blog un articol despre congelarea și decongelarea fructelor.

Le mai putem conserva sub formă de dulceață, gem sau sirop. Toate vor fi utile mai târziu pentru gustări, sau deserturi.

Căpșunata sau lichiorul de căpșuni va sta la loc de cinste în cămară. Ne vom răsfăța cu ea la ocazii speciale, alături de cei dragi.

Rețetă de ruladă cu mascarpone și căpșuni

Pentru rețeta de față se prepară o foaie simplă de ruladă, apoi o cremă de mascarpone cu frișcă și mai simplă. Se adaugă căpșuni feliate din belșug și gata-i desertul.

Nu avem nevoie nici de prea multe ingrediente nici de prea mult timp pentru un astfel de desert.

Găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete cu căpșuni, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă așteptăm zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rugăm insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Secțiune de ruladă cu mascarpone și căpșuni

Gătește Ruladă cu mascarpone și căpșuni

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

16

Secțiune de ruladă cu mascarpone și căpșuni

Ingrediente

  • Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
  • 5 ouă medii
  • 125 gr făină
  • 125 gr zahăr
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare
  • 20 ml esență de vanilie
  • Pentru cremă:
  • 300 gr mascarpone
  • 300 ml smântână pentru frișcă (35% grăasime)
  • 80-100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • un praf de sare

Mod de preparare

Cum preparăm foaia de ruladă.

Începem prin a porni cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le mixăm bine cu un praf de sare până devin cristaline. Adăugăm, treptat, jumătate din cantitatea de zahăr și le mixăm până obținem o bezea fermă. Amestecăm și gălbenușurile cu cealaltă jumătate de zahăr până acesta se dizolvă, apoi adăugăm uleiul și esența și omogenizăm compoziția. Încorporăm, apoi, bezeaua de albușuri amestecând ușor. Adăugăm, treptat ș făina cernută.

Intindem aluatul  în tava tapetată cu hârtie de copt și coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade.

După coacere, răsturnăm foaia de ruladă pe un ștergar de bucătărie umezit și o rulăm în acesta. Pentru a desface hârtia de copt, o ungem cu o pensulă umezită cu puțină apă. Lăsăm foaia de ruladă să se răcească în ștergar.

Între timp pregătim crema de mascarpone cu frișcă și căpșunile.

Intr-un bol punem mascarponele și smântâna pentru frișcă, rece, de la frigider. Adăugăm zaharul pudră și mixăm ingredientele până obținem o compoziție cremoasă. Dăm bolul la rece până asamblăm rulada.

Spălăm căpșunile, le lăsăm să se scurgă, le curățăm și le tăiem în sferturi sau jumătăți.

Când foaia de ruladă s-a răcit, o desfacem ușor din prosop. Întindem peste ea crema de mascarpone, apoi presărăm feliile de căpșuni și o rulăm strâns. O lăsăm la rece pentru aproximativ o oră.

Servim rulada cu mascarpone și căpșuni decorată cu zahăr pudră și frunze de mentă, dacă avem.

Spor și poftă bună!