Dulciuri

Ruladă cu ciocolată și banane

Dacă sunteți în căutarea unui desert simplu și ușor de preparat, încercați rețeta de ruladă cu ciocolată și banane. Rulada este și delicioasă, dar și aspectuoasă cu bananele așezate frumos la mijloc.

Ruladele fac parte din categoria deserturilor fine și elegante, datorită formei lor rotunde și aspectului simetric. Foile de ruladă se prepară foarte ușor, respectând rețeta clasică de pandișpan. Le putem prepara simple, cu adaos de cacao sau cu diferite combinații de ingrediente.

Ca și umpluturi ale ruladelor putem opta pentru diferite creme, dar le preparăm mai consistente, să nu fie cursive. Mai putem opta și pentru gem sau dulceață de fructe.

Una dintre cele mai simple rulade de pe blog o puteți descoperi la rețeta de ruladă cu aromă de vanilie și cocos. Foaia de ruladă se prepară simplu, dar cu nucă de cocos adăugată. Iar ca umplutură se prepară o cremă de vanilie, clasică.

O rețetă mai interesantă de ruladă pe care v-o recomandăm de pe blog este rețeta de ruladă bicoloră cu vanilie și căpșuni. Chiar dacă necesită puțină răbdare pentru realizarea foii de ruladă în două culori, merită din plin, pentru că este de mare efect.

Cum preparăm rețeta de ruladă cu ciocolată și banane

Pentru rulada din rețeta actuală vom prepara o foaie de pandișpan cu cacao. Ca și cremă, vom prepara un ganache simplu de ciocolată, iar la mijlocul ruladei vom adăuga banane. Este una dintre cele mai simple rețete de ruladă, dar pe cât este de simplă, pe atât de gustoasă și de aspectuoasă.

Dacă și vouă vă plac ruladele ca desert, găsiți pe blog o colecție de rețete, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ruladă cu ciocolată și banane.

Ruladă cu ciocolată și banane porționată pe un tocător de lemn cu hârtie

Gătește Ruladă cu ciocolată și banane

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

12

Ruladă cu ciocolată și banane porționată pe un tocător de lemn cu hârtie și pe o farfurie cu linguriță

Ingrediente

 • Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
 • 5 ouă medii
 • 100 gr făină
 • 25 gr cacao
 • 125 gr zahăr
 • 50 ml ulei
 • un praf de sare
 • 2 lingurițe cu esență de rom.
 • Pentru umplutură:
 • 500 ml smântână pentru frișcă
 • 100 gr zahăr pudră
 • 400 gr ciocolată cu lapte
 • 2 lingurițe esență de rom
 • 1 praf de sare
 • 2 banane.

Mod de preparare

Mai întâi vom pregăti aluatul pentru foaia de ruladă.

Înainte de a amesteca ingredientele, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și așezăm hârtie în tava de copt. Apoi luăm două boluri și separăm în ele albușurile de gălbenușuri. Lăsăm albușurile minim 15 minute la temperatura camerei, presărate cu sare.

Cum preparăm foaia pentru ruladă cu ciocolată și banane

Peste gălbenușuri adăugăm jumătate din cantitatea de zahăr. Apoi le amestecăm până când devin spumoase, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm uleiul și esența și omogenizăm compoziția. Apoi, încorporăm puțin câte puțin făina trecută prin sită împreună cu pudra de cacao.

Albușurile le amestecăm cu telul sau cu mixerul, până când devin spumoase și cristaline. Adăugăm treptat, cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr, amestecând energic pentru a obține o bezea fermă.  Încorporăm câte puțin din bezeaua de albușuri în compoziția de gălbenușuri, folosind o spatulă.

După omogenizare întindem aluatul pentru foaia de ruladă cu cacao în tava tapetată cu hârtie de copt. Introducem tava în cuptor și coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade Celsius.

Imediat după coacere răsturnăm foaia de ruladă coaptă pe un ștergar umezit și bine stors. O rulăm în ștergar, împreună cu hârtia de copt. Lăsăm foaia de ruladă să se răcească în ștergar, apoi o  desfacem și îndepărtăm ușor hârtia de copt.

Cum preparăm crema de ciocolată

Punem smântâna pentru frișcă împreună cu zahărul într-o crăticioară, așezată la foc încet. Amestecăm cu o spatulă  pentru a se topi zahărul. Lăsăm smântâna să se încălzească până aproape de punctul de fierbere. Stingem focul, adăugăm ciocolata mărunțită și amestecăm intens până când aceasta se topește și se omogenizează compoziția.

Lăsăm compoziția de ciocolată să se răcească mai întâi la temperatura camerei, apoi o punem în frigider pentru 30 de minute. După ce este bine răcită, introducem mixerul în cremă și o amestecăm pentru a-i oferi volum.

Decupăm marginile de la foaia de ruladă și le transformăm în firimituri. Întindem 3/4 din crema de ciocolată peste foaia de ruladă. Așezăm bananele decojite la unul din capetele foii cu ciocolată, apoi rulăm. Îmbrăcăm rulada în crema de ciocolată oprită și presărăm peste ea firimiturile din foaia de ruladă.

Punem delicioasa ruladă cu ciocolată și banane la rece pentru cel puțin două ore, apoi o putem porționa.

Spor și poftă bună!