Aluaturi dulci

Ruladă cu dovleac și mac

Dacă și voi ați dat startul rețetelor cu dovleac, poate vă inspiră și această rețetă de ruladă cu dovleac și mac. Este și gustoasă și aspectuoasă și nici nu se prepară greu.

Aluatul pentru ruladă este asemănător cu cel al ruladei Baigli din bucătăria ungurească. Însă aici adăugăm și dovleac. Umplutura este aceeași.

Vedeți aici și: rețeta pentru Baigli – Cozonac unguresc cu mac!

Iar din categoria rețetelor de aluat cu dovleac, poate vă inspiră și această rețetă de pâine cu dovleac plăcintar în aluat. Pentru aluatul acestei pâini, din rețeta de față, dovleacul plăcintar răzuit, se amestecă cu o linguriță de zahăr și se caramelizează în ulei.

Și pentru că octombrie este luna dovlecilor, vă recomand să încercați și rețeta de chifle în formă de dovleac cu dovleac în aluat. Va fi foarte îndrăgită de întreaga familie, dar mai ales de copii. Poate fi preparată chiar și de Halloween pentru că respectă tematica zilei.

Cum se prepară rețeta de ruladă cu dovleac și mac

Despre aluatul ruladei am amintit mai sus că este asemănător cu cel al cozonacului unguresc cu mac. Iar pentru umplutură, macul se macină și se opărește în lapte fierbinte. Pentru un plus de aromă se adaugă și coajă de lămâie răzuită fin.

Este minunată o astfel de ruladă preparată pentru porția de desert de la sfârșitul săptămânii!

Iar dacă și voi adorați deserturile cu dovleac, găsiți mai multe astfel de rețete pe blog.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ruladă cu dovleac și mac.

Două rulade cu mac și aluat cu dovleac secționate la un capăt și așezate pe un platou negru de marmură

Gătește Ruladă cu dovleac și mac

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

30

Două rulade cu mac și aluat cu dovleac secționate la un capăt și așezate pe un platou negru de marmură

Ingrediente

  • Pentru aluat de ruladă:
  • 300 gr făină
  • 200 g unt
  • 200 gr piure de dovleac copt
  • 2 gălbenușuri
  • 100 de ml lapte
  • 100 g zahăr
  • 1 lingură cu vârf de smântână acră
  • 10 gr de drojdie
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 1 linguriță coaja de lămâie și portocală
  • 1 linguriță de esență rom
  • Pentru umplutură:
  • 150 gr mac măcinat
  • 75 gr zahăr
  • 75 ml lapte
  • 3 albușuri
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • Pentru uns:
  • 1 gălbenuș
  • 1-2 lingurițe de lapte

Mod de preparare

Mai întâi pregătim dovleacul pe care îl curățăm, îl dăm pe răzătoare și îl caramelizăm ușor în 100 gr de unt topit cu zahărul. Apoi, amestecăm într-un bol, drojdia cu laptele călduț și o lingură de zahăr și o lăsăm deoparte să se activeze.

Într-un bol mare cernem făina și facem o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo restul de untul, dovleacul caramelizat sarea și aromele Amestecăm apoi adăugăm maiaua și gălbenușurile amestecate cu smântâna.

Frământăm un aluat omogen și nelipicios pe care îl acoperim cu folie și îl punem la frigider pentru 30 de minute.

Între timp, pregătim umplutura pentru ruladă cu dovleac și mac.

Punem laptele într-o cratiță, la fiert împreună cu zahărul și coaja de lămâie. Când laptele atinge punctul de fierbere adăugăm macul măcinat. Amestecăm intens până când macul se hidratează și absoarbe tot laptele.

Batem albușurile spumă cu un praf de sare și le încorporăm în compoziția de mac răcită.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Împărțim aluatul în două părți și întindem două foi nu foarte subțiri. Peste foi întindem compoziția cu mac și rulăm. Așezăm ruladele în tava tapetată cu hârtie de copt și le ungem suprafețele cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte.

Coacem cele două rulade pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

Le lăsăm să se răcească înainte de a le porționa.