Gătește Ruladă cu dovleac și mac
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
30
Ingrediente
- Pentru aluat de ruladă:
- 300 gr făină
- 200 g unt
- 200 gr piure de dovleac copt
- 2 gălbenușuri
- 100 de ml lapte
- 100 g zahăr
- 1 lingură cu vârf de smântână acră
- 10 gr de drojdie
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 1 linguriță coaja de lămâie și portocală
- 1 linguriță de esență rom
- Pentru umplutură:
- 150 gr mac măcinat
- 75 gr zahăr
- 75 ml lapte
- 3 albușuri
- coaja de la 1/2 lămâie
- Pentru uns:
- 1 gălbenuș
- 1-2 lingurițe de lapte
Mod de preparare
Mai întâi pregătim dovleacul pe care îl curățăm, îl dăm pe răzătoare și îl caramelizăm ușor în 100 gr de unt topit cu zahărul. Apoi, amestecăm într-un bol, drojdia cu laptele călduț și o lingură de zahăr și o lăsăm deoparte să se activeze.
Într-un bol mare cernem făina și facem o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo restul de untul, dovleacul caramelizat sarea și aromele Amestecăm apoi adăugăm maiaua și gălbenușurile amestecate cu smântâna.
Frământăm un aluat omogen și nelipicios pe care îl acoperim cu folie și îl punem la frigider pentru 30 de minute.
Între timp, pregătim umplutura pentru ruladă cu dovleac și mac.
Punem laptele într-o cratiță, la fiert împreună cu zahărul și coaja de lămâie. Când laptele atinge punctul de fierbere adăugăm macul măcinat. Amestecăm intens până când macul se hidratează și absoarbe tot laptele.
Batem albușurile spumă cu un praf de sare și le încorporăm în compoziția de mac răcită.
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Împărțim aluatul în două părți și întindem două foi nu foarte subțiri. Peste foi întindem compoziția cu mac și rulăm. Așezăm ruladele în tava tapetată cu hârtie de copt și le ungem suprafețele cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte.
Coacem cele două rulade pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Le lăsăm să se răcească înainte de a le porționa.
COMENTARII