Dulciuri

Ruladă cu mere caramelizate și nuci

Pentru că ne plac în mod deosebit deserturile cu mere, am preparat o minunată rețetă de ruladă cu mere caramelizate și nuci. Foarte bună și aspectuoasă iese! Iar merele caramelizate fac echipă bună cu nucile ușor coapte și mărunțite. merele și nucile fac parte dintre ingredientele specifice sărbătorilor de iarnă. În trecut nu exista masă de sărbătoare fără un coșuleț cu mere și nuci.

Ne plac ruladele pentru că se porționează frumos. În plus, nu necesită nici multă cremă ca o prăjitură clasică.

Dintre rețetele de pe blog vă recomand, în mod deosebit rețeta de ruladă bicoloră cu vanilie și căpșuni. Nu se prepară greu, iar aspectul și gustul cuceresc instant.

Iar o rețetă de ruladă mai specială pentru sărbătorile de iarnă este rețeta de ruladă cu cremă de nutella și mascarpone. Decorul este în ton cu sărbătorile de iarnă, ceea ce îi oferă un aspect plăcut!

Idei sunt foarte multe pentru rețetele de ruladă, important este să avem timp și răbdare.

Citește și: Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios

Ce conține rețeta de ruladă cu mere caramelizate și nuci

Pe lângă foaia de ruladă, simplu de preparat, merele caramelizate și nuci, rulada mai conține și o delicioasă cremă de vanilie. Este de fapt suportul pentru bucățile de mere și suportul pentru nuci. Merele se taie în bucăți mici și se caramelizează cu zahăr și suc de lămâie. Se scurg, apoi, iar cu siropul rezultat se va însiropa ușor foaia de ruladă.

Dacă și vouă vă plac ruladele, găsiți pe blog mai multe rețete de ruladă de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ruladă cu mere caramelizate și nuci.

Ruladă cu mere caramelizate și nuci decorată cu felii de mere

Gătește Ruladă cu mere caramelizate și nuci

Timp de preparare

35

Nivel

mediu

Porții

16

Ruladă cu mere caramelizate și nuci decorată cu felii de mere

Ingrediente

  • Pentru foaie de ruladă de 23/37 cm:
  • 3 ouă medii
  • 100 gr făină
  • 100 gr zahăr
  • un praf de sare
  • Pentru crema de vanilie:
  • 500 ml lapte
  • 125 gr zahăr
  • 125 gr unt cu 82% grăsime
  • 100 gr amidon de porumb
  • 30 gr făină
  • un praf de sare
  • 20 ml esență de vanilie
  • Pentru merele caramelizate:
  • 500 gr mere
  • sucul de la o lămâie
  • 150 gr zahăr
  • Pentru decor:
  • cremă de vanilie
  • 200 gr nuci

Mod de preparare

Primul lucru pe care îl facem este să aducem ingredientele pentru foaia de ruladă la temperatura camerei. Apoi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Separăm, în două boluri, albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și introducem mixerul în ele. Le mixăm energic până când devin spumoase și cristaline. Adăugăm, treptat, zahărul și le mixăm până obținem o bezea fermă. Adăugăm, unul câte unul, gălbenușurile, încorporându-le ușor în bezea. Apoi, adăugăm lingură cu lingură făina cernută, în prealabil.

Ungem tava cu unt topit, sau cu ulei și așezăm hârtie de copt în ea. Întindem peste hârtia de copt, compoziția pentru foaia de ruladă și o nivelăm uniform.

Coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade.

Când scoatem tava din cuptor, așezăm deasupra foii de ruladă un ștergar umezit și o lăsăm așa până la răcire. Acesta va ajuta foaia de ruladă să nu se usuce.

În timp ce se coace foaia de ruladă pregătim crema de vanilie, merele caramelizate și nucile.

Pentru prepararea cremei de vanilie, amestecăm amidonul cu făina și le diluăm cu puțin lapte rece. Restul de lapte îl punem la fiert cu un praf de sare și zahărul. Îl adăugăm peste compoziția de făină cu amidon, amestecând intens până la omogenizare. Fierbem crema de vanilie amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă.  După stingerea focului adăugăm esența de vanilie, apoi acoperim crema, la contact, cu folie de prospețime și o dăm la rece. După răcire, adăugăm untul moale și mixăm intens pentru a deveni cremoasă.

Merele le tăiem în cuburi micuțe și le punem într-o crăticioară, pe foc, împreună cu sucul de lămâie și zahărul. Le lăsăm să se caramelizeze, amestecând ușor, apoi adăugăm și scorțișoara. Lăsăm merele să se tempereze ușor în sirop apoi le punem într-o sită la scurs. Coacem și nucile în tavă, pe hârtie de copt, apoi le mărunțim.

Când foaia de ruladă s-a răcit, o răsturnăm pe un blat de lucru și îndepărtăm hârtia de copt. O însiropăm ușor cu siropul scurs de la mere.

Întindem peste foaie jumătate din crema de vanilie, apoi presărăm peste ea cuburile de mere caramelizate și începem s-o rulăm de la un capăt. O împachetăm în hârtie de copt și o dăm la rece pentru 2-3 ore să se hidrateze. Apoi o așezăm pe un platou, întindem peste ea crema oprită și presărăm nucile. O dăm din nou la rece pentru minim 30 de minute, apoi o putem porționa și savura cu mare poftă.

Câteva felii subțiri de mere așezate frumos deasupra va oferi un plus de culoare și aspect plăcut.

Să vă fie de folos!