Dulciuri

Ruladă cu portocale și cremă de mascarpone

Pentru momentele de răsfăț culinar, alături de prieteni și familie, este ideală această rețetă de ruladă cu portocale și cremă de mascarpone. Rulada este foarte gustoasă, foarte aromată și aspectuoasă. Cucerește instant atât gustul cât și privirile.

Ne plac în mod deosebit deserturile sub formă de ruladă, pentru că arată foarte bine și se porționează frumos.

Una dintre cele mai apreciate astfel de rețete de pe blog este rețeta de ruladă cu mere caramelizate și nuci. Este un desert pe cât de simplu de preparat, pe atât de gustos și aspectuos.

Iar pentru un platou cu prăjituri festive, vă recomand de pe blog rețeta de ruladă bicoloră cu vanilie și căpșuni. Cu sigurață va fi vedetă printre alte prăjituri festive.

Foile de ruladă se prepară foarte simplu, din compoziție de pandișpan. Iar umplutura poate fi orice cremă de prăjituri, cu textură mai fermă, pentru a nu curge.

Citește și: Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat

Cum se prepară rețeta de ruladă cu portocale și cremă de mascarpone

La rețeta de față, portocalele sunt vedetele. Se folosesc atât întregi, în interiorul ruladei, cât și în foaia de ruladă, sub formă de suc și coajă răzuită. Astfel, rulada va avea o aromă intensă de portocale. Este perfectă, mai ales pentru sezonul rece, când portocalele sunt foarte gustoase. Nu ezitați să o încercați și să-i surprindeți pe cei dragi cu așa desert interesant și spectaculos.

Și dacă adorați și voi deserturile sub formă de ruladă, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete. Le descoperiți tastând cuvântul ”ruladă” în caseta de căutare de pe blog.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ruladă cu portocale și cremă de mascarpone.

Ruladă cu portocale și cremă de mascarpone porționată pe un platou de servire

Gătește Ruladă cu portocale și cremă de mascarpone

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

16

Ruladă cu portocale și cremă de mascarpone porționată pe un platou de servire

Ingrediente

  • Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
  • 5 ouă medii
  • 125 gr făină
  • 125 gr zahăr
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare
  • coaja și sucul de la o portocală
  • Pentru umplutură:
  • 300 gr mascarpone
  • 300 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
  • 100 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
  • 8 portocale de mărime medie

Mod de preparare

Începem prin a  porni cuptorul la 180 de grade Celsius. Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile, presărate cu puțină sare, le mixăm,  până devin spumoase. Adăugăm, treptat, jumătate din cantitatea de zahăr și mixăm energic până obținem o bezea fermă. Amestecăm gălbenușurile cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr până la omogenizare. Adăugăm uleiul, coaja de portocală răzuită fin, sucul de portocală și încorporăm bezeaua de albușuri, amestecând ușor cu o spatulă. La final, încorporăm și făina trecută prin sită și adăugată treptat.

Tapetăm tava cu hârtie de copt și întindem compoziția în ea. O nivelăm frumos la suprafață și punem tava la cuptor la 180 de grade Celsius. Coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute.

Între timp, pregătim crema de mascarpone și curățăm portocalele.

Pentru cremă, amestecăm într-un bol mascarponele și smântâna pentru frișcă, rece, de la frigider. Adăugăm zahărul pudră și amestecăm energic până când obținem o compoziție cremoasă. Punem crema de mascarpone cu frișcă la rece până când asamblăm rulada.

Când foaia de ruladă este coaptă, o lăsăm 5-6 minute să se tempereze în tavă, acoperită cu un ștergar umed. Apoi o răsturnăm pe o hârtie de copt curată și desfacem încet  hârtia pe care a fost coaptă. Întindem crema de mascarpone pe toată suprafața foii de ruladă. La unul din capete așezăm portocalele curățate, după ce le îndepărtăm câte puțin din capete, pentru a obține un rând uniform.  Rulăm foaia de ruladă cu portocalele în interior, o împachetăm în hârtia de copt și o dăm la rece pentru minim 2 ore.

Decorăm rulada cu portocale și cremă de mascarpone după propria imaginație, apoi o putem porționa și savura cu poftă, alături de cei dragi.

Spor la preparat și poftă bună la savurat!