Conserve

Salată de varză cu morcovi la borcan

Una dintre cele mai simple rețete de conserve pentru iarnă este rețeta de salată de varză cu morcovi la borcan. Este și simplu de preparat, este și gustoasă, dar și foarte hrănitoare.

Nu ai cum să nu adori combinația dintre cele două ingrediente. Atât gustul cât și contrastul de culori te atrag. Salata va avea gust dulce-acrișor și poate fi servită alături de orice friptură sau garnitură.

Mai târziu, când apare și varza roșie o putem adăuga și pe aceea la combinația de față. Și mai putem adăuga țelină, dar deja ne gândim la o salată mai complexă. Chiar și ardeiul gras își poate face loc într-o astfel de salată. Vom reveni pe blog și cu exemplele de mai sus.

Și dacă am amintit de varza roșie, găsiți pe blog și rețeta de salată de varză roșie la borcan. Această rețetă este și mai simplă decât cea de față.

Și dacă nu aveți o rețetă proprie pentru a mura varza albă, mai târziu, poate vă inspiră rețeta noastră de varză murată la butoi.

Cum se prepară rețeta de Salată de varză cu morcovi la borcan

Pentru această rețetă munca grea constă în a toca varza fideluță, iar morcovii îi vom da pe răzătoare. Amestecăm cele două legume într-un bol, punem cele necesare, apoi umplem borcanele. Borcanele umplute se vor steriliza în apă fiartă, ca și la rețeta de zarzavat pentru ciorbe.

Mai puteam adăuga și mărar, dar preferăm ca pe acesta să-l adăugăm proaspăt, când desfacem borcanul.

Și pentru că este perioada conservelor pentru iarnă, vă invit să descoperiți o colecție interesantă de rețete pe blog. Le găsiți în secțiunea ”Conserve”.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.  

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de salată de varză cu morcovi la borcan.

Salată de varză cu morcovi la borcan, în trei borcane, alături de un bol cu varză și unul cu morcovi

Gătește Salată de varză cu morcovi la borcan

Salată de varză cu morcovi la borcan, în trei borcane, alături de un bol cu varză și unul cu morcovi

Ingrediente

  • 2 kg de varză albă
  • 500 gr morcovi
  • 1/2 lingură de sare pentru murături, neiodată
  • 150 ml oțet de vin de 9 grade

Mod de preparare

Înlăturăm primele două foi de la varză, apoi o ștergem cu un prosop umezit. Tocăm varza fideluță, sau o dăm pe răzătoarea mare. Dacă aveți un robot cu răzătoare îl folosiți pe acela atât la varză cât și la morcovi.

Punem varza tocată într-un bol și adăugăm sarea. Frecăm varza cu sarea pentru a o ajuta să-și lase sucul în bol.

Curățăm morcovii, îi dăm pe răzătoare și îi amestecăm cu varza din bol. Transferăm totul într-o sită și lăsăm varza și morcovii să se scurgă.

Peste sucul din bol, adăugăm oțetul și amestecăm. Adăugăm oțet treptat și gustăm. Ne oprim când obținem gustul care ne place.

În borcanele sterilizate, în prealabil, îndesăm bine varza cu morcovii.

Apoi adăugăm dressingul de oțet cu suc de varză. Agităm bine borcanele pentru a pătrunde dressingul până la baza acestora.

Închidem borcanele ermetic cu capacele din dotare.

Le așezăm într-o cratiță la baza căreia punem un ștergar curat. Turnăm apă până la gâtul borcanelor și punem cratița pe flacăra aragazului.

Fierbem borcanele pentru 20 de minute din momentul în care apa începe să fiarbă. După ce stingem focul, lăsăm borcanele să se răcească lent în apa în care au fiert.

La iarnă când vom desface borcanul, adăugăm în salată puțin ulei și mărar verde, tocat mărunt.

Spor!