Conserve

Sos picant de roșii, cu ardei iute și usturoi

Pentru că ne place să ne aventurăm în bucătărie, conservăm roșiile în diferite feluri. De data aceasta am preparat o rețetă de sos picant de roșii, cu ardei iute și usturoi. Este un sos potrivit și pentru paste și pentru pizza, sau diferite preparate în sos de roșii.

Este de fapt o combinație între rețeta clasică de suc de roșii și rețeta de ketchup de casă. Ketchupul fiind mai cremos și mai consistent, iar sucul de roșii clasic mai cursiv, acesta are o textură undeva la mijloc.

Sosul de roșii se poate prepara în diferite moduri, în funcție de preparatele în care dorim să-l includem. Îl putem prepara ușor dulce. îl putem prepara picant, sau cu diferite condimente.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de sos de roșii concentrat pentru iarnă. Este un sos aromat cu usturoi și cimbru, foarte gustos.

O altă rețetă de sos de roșii pe care v-o recomand de pe blog este cea de sos de roșii pentru paste și pizza.

Ce conține rețeta de sos picant de roșii, cu ardei iute și usturoi

Pentru rețeta de față, pe lângă clasicele roșii mai adăugăm o ceapă călită în foarte puțin ulei, usturoi și ardei iuți. Ca arome cel mai potrivit este busuiocul, de data aceasta. Dar fiecare poate adăuga aromele și condimentele preferate. Noi dacă preparăm mai multe tipuri de sos de roșii ne place să le aromatizăm diferit.

Nu preparăm cantități mari, câte 4-5 borcane sau sticle din fiecare.

Dacă și voi preparați conservele de roșii în casă, vă invit să descoperiți mai multe rețete pe blog.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de sos picant de roșii, cu ardei iute și usturoi.

Borcan cu sos picant de roșii alături de roșii proaspete, rondele de ardei iute, verdeață și usturoi

Gătește Sos picant de roșii, cu ardei iute și usturoi

Timp de preparare

120 min

Porții

3

Borcan cu sos picant de roșii alături de roșii proaspete, rondele de ardei iute, verdeață și usturoi

Ingrediente

  • 3 kg roșii bine coapte
  • 1-2 ardei iuți, roșii
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2-3 fire de busuioc
  • 1 ceapă mică
  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură de sare pentru murături, neiodată
  • 2-3 linguri de zahăr

Mod de preparare

Începem cu pregătirea ingredientelor. Spălăm bine roșiile și le tocăm în bucăți mai mici, apoi le trecem prin mașina de tocat cu separator de semințe.

Curățăm ardeii iuți și îi trecem prin mașina de tocat, sau îi mărunțim cu ajutorul robotului.

O parte din grăunții de usturoi curățați îi dăm pe răzătoare, iar o parte îi tocăm rondele. Curățăm ceapa și o tocăm cât de mărunt putem. Spălăm frunzele de busuioc și le tocăm mărunt.

Punem într-o cratiță uleiul la încins și adăugăm ceapa tocată și rondelele de usturoi. Le amestecăm  până când se pătrund bine apoi adăugăm busuiocul, ardeii iuți și roșiile.

Dacă dorim sosul și mai picant strecurăm în el și câteva semințe de la ardeii iuți.

Fierbem sosul de roșii până când se reduce la jumătate, înlăturând spuma care se formează pe parcurs. Spre final de fierbere adăugăm sarea, zahărul și usturoiul răzuit.

Punem deliciosul sos picant de roșii fierbinte în sticle sau borcane sterilizate. le închidem ermetic și le acoperim cu o pătură.

Mai târziu putem folosi sosul la paste, la pizza, la chiftele sau carne cu sos, etc.