Gătește Supă franțuzească de ceapă cu brânză gratinată
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
6-8
Ingrediente
- 1 kg ceapă alba și roșie
- 3 căței de usturoi
- 1,5 litri de supă de vită
- 200 ml vin demidulce
- 50 gr unt cu peste 80% grăsime
- 2-3 linguri ulei de măsline extravirgin
- sare și piper, proaspăt măcinate
- 1 lingură zahăr
- 200 ml smântână pentru gătit
- 2 linguri faină
- 1 franzelă albă
- brânză chedar maturată, sau orice brânză tare
- 2-3 crenguțe de cimbru
Mod de preparare
Începem cu pregătirea ingredientelor. Curățăm ceapa și o tocăm julien, curățăm usturoiul și îl tocăm rondele.
Punem uleiul de măsline în oala în care vom fierbe supa. Așezăm oala la foc mic spre mediu și topim untul în uleiul deja încins. Se adaugă ceapa și usturoiul și se lasă la preparat până când ceapa se pătrunde ușor și devine translucidă. În alt vas, se pune supa de vită la încălzit până atinge punctul de fierbere.
Peste ceapa ușor pătrunsă din prima oală se adaugă câte puțină supă de vită fierbinte, pentru a evita prăjirea cepei. Se continuă prepararea cepei, iar când supa scade se completează, treptat cu supa de vită. Apoi se adaugă vinul și se lasă supa de ceapă să fiarbă până se evaporă alcoolul. Se adaugă zaharul și usturoiul, dar și câteva crenguțe mici de cimbru.
Smântâna pentru gătit se amestecă cu făina și se adaugă din supa fierbinte până se omogenizează și se ajunge, aproape la temperatura din oală. Se toarnă în fir subțire peste supa de ceapă și se amestecă intens. Se mai lasă supa de ceapă să fiarbă 5-6 minute, timp în care se asezonează gustul cu sare și piper.
Franzela se taie în felii și se așază într-o tavă de cuptor. Se stropesc feliile de pâine cu ulei de măsline și se dau la cuptor până când devin crocante.
Brânza se dă pe răzătoarea mare.
În boluri termorezistente se porționează supa franțuzească de ceapă și se adaugă 2-3 felii de pâine deasupra. Peste acestea se presară brânză și se dau vasele la cuptor la 180 de grade Celsius, pentru 10-15 minute.
Supa franțuzească de ceapă se servește fierbinte. Este delicioasă!
Spor la preparat și poftă bună la savurat!
COMENTARII