Ciorbe / Supe

Supă franțuzească de ceapă cu brânză gratinată

Dacă ați ezitat până acum să preparați această interesantă rețetă de supă franțuzească de ceapă cu brânză gratinată, vă asigur că nu aveți idee ce ați pierdut.

Nici nu vă puteți închipui ce au putut prepara francezii din acest ingredient simplu și banal, ceapa. Supa de ceapă este peste așteptări de delicioasă, o adevărată delicatesă, chiar. Este foarte aromată, dar și foarte sănătoasă. Are o textură densă, apropiată de a îndrăgitei tocănițe de ceapă din bucătăria românească, ceea ce o face foarte sățioasă și nu mai necesită felul doi la masă.

Este o supă care se consumă, de obicei, în sezonul rece, pentru efectele miraculoase ale cepei. Poate fi preparată și sub formă de supă-cremă, însă este deosebită cu ceapa tocată în fâșii.

O altă rețetă de supă interesantă pe care v-o recomand pentru sezonul rece este rețeta de supă cremă de usturoi. Probabil și pentru aceasta aveți oarecare reținere, dar vă asigur că este demențial de gustoasă.

Citește și: Supă cremă de cartofi dulci, aromată cu ghimbir și usturoi

Rețetă de supă franțuzească de ceapă cu brânză gratinată

De menționat pentru reușita unui gust optim la supa de ceapă franțuzească este calitatea ingredientelor folosite. Untul gras cu un procent de peste 80%, uleiul de măsline extravirgin și un vin alb, bun sunt ingredientele ce vor desăvârși gustul supei.

În plus, este foarte important ca ceapa să nu se prăjească și, mai ales, să nu se lipească în timpul preparării. Aceste aspecte vor schimba radical gustul supei.

Dacă sunteți și voi iubitori de supe, ciorbe, sau supe-creme, vă invit să descoperiți pe blog o colecție de rețete. Sunt rețete diverse, pentru toate gusturile.

Iar dacă vă plac supele cremă în mod deosebit, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete, la secțiunea Ciorbe/Supe.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de supă franțuzească de ceapă cu brânză gratinată.

Două porții cu Supă franțuzească de ceapă cu brânză gratinată, în boluri albe

Gătește Supă franțuzească de ceapă cu brânză gratinată

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

6-8

Două porții cu Supă franțuzească de ceapă cu brânză gratinată, în boluri albe

Ingrediente

  • 1 kg ceapă alba și roșie
  • 3 căței de usturoi
  • 1,5 litri de supă de vită
  • 200 ml vin demidulce
  • 50 gr unt cu peste 80% grăsime
  • 2-3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • sare și piper, proaspăt măcinate
  • 1 lingură zahăr
  • 200 ml smântână pentru gătit
  • 2 linguri faină
  • 1 franzelă albă
  • brânză chedar maturată, sau orice brânză tare
  • 2-3 crenguțe de cimbru

Mod de preparare

Începem cu pregătirea ingredientelor. Curățăm ceapa și o tocăm julien, curățăm usturoiul și îl tocăm rondele.

Punem uleiul de măsline în oala în care vom fierbe supa. Așezăm oala la foc mic spre mediu și topim untul în uleiul deja încins. Se adaugă ceapa  și usturoiul și se lasă la preparat până când ceapa se pătrunde ușor și devine translucidă. În alt vas, se pune supa de vită la încălzit până atinge punctul de fierbere.

Peste ceapa ușor pătrunsă din prima oală se adaugă câte puțină supă de vită fierbinte, pentru a evita prăjirea cepei. Se continuă prepararea cepei, iar când supa scade se completează, treptat cu supa de vită. Apoi se adaugă vinul și se lasă supa de ceapă să fiarbă până se evaporă alcoolul.  Se adaugă zaharul și usturoiul, dar și câteva crenguțe mici de cimbru.

Smântâna pentru gătit se amestecă cu făina și se adaugă din supa fierbinte până se omogenizează și se ajunge, aproape la temperatura din oală. Se toarnă în fir subțire peste supa de ceapă și se amestecă intens. Se mai lasă supa de ceapă să fiarbă  5-6 minute, timp în care se asezonează gustul cu sare și piper.

Franzela se taie în felii și se așază într-o tavă de cuptor. Se stropesc feliile de pâine cu ulei de măsline și se dau la cuptor până când devin crocante.

Brânza se dă pe răzătoarea mare.

În boluri termorezistente se porționează supa franțuzească de ceapă și se adaugă 2-3 felii de pâine deasupra. Peste acestea se presară  brânză și se dau vasele la cuptor la 180 de grade Celsius, pentru 10-15 minute.

Supa franțuzească de ceapă se servește fierbinte. Este delicioasă!

Spor la preparat și poftă bună la savurat!