Gătește Tartă cu aluat de turtă dulce și cremă de ciocolată
Timp de preparare
20 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 300 g făină
- 120 g unt rece, tăiat cuburi
- 100 g zahăr brun
- 1 ou
- 2 linguri miere
- 1 linguriță scorțișoară
- ½ linguriță ghimbir pudră
- ¼ linguriță cuișoare măcinate
- 1 praf de sare.
- Pentru umplutură:
- 200 g ciocolată neagră (minim 50% cacao)
- 150 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 50 g unt
- 1 linguriță esență de vanilie.
- Pentru decor:
- turtă dulce glazurată
- merișoare
- crenguțe de brad
Mod de preparare
Pregătirea aluatului.
Într-un bol mare, amestecă făina, zahărul brun, condimentele și sarea.
Adaugă untul rece și frământă rapid cu vârful degetelor până obții o consistență nisipoasă.
Adaugă oul și mierea, apoi frământă până se formează un aluat omogen. Nu insista prea mult pentru a nu activa glutenul.
Formează o bilă din aluat, învelește-o în folie alimentară și las-o la frigider pentru 30-40 de minute.
Înainte de a scoate aluatul de la rece preîncălzește cuptorul la 180°C.
Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, la o grosime de 4-5 mm.
Așază-l într-o formă de tartă (diametru 24 cm), taie marginile în exces și înțeapă fundul cu o furculiță.
Pune o foaie de copt peste aluat și umple cu bile de ceramică sau boabe de fasole pentru coacere „oarbă”.
Coace baza 15 minute, apoi scoate hârtia cu greutăți și mai coace 5-7 minute până devine ușor aurie. Lasă să se răcească.
Prepararea cremei de ciocolată.
Într-un bol termorezistent, pune ciocolata ruptă bucăți.
Încălzește smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere, apoi toarn-o peste ciocolată. Lasă să stea 2-3 minute.
Amestecă până obții o cremă omogenă, adaugă untul și esența de vanilie, apoi omogenizează.
Toarnă crema de ciocolată peste baza răcită și nivelează.
Lasă tarta la frigider cel puțin 3 ore sau până când crema se întărește complet.
Decorează tarta cu figurine de turtă dulce sau cu fulgi de ciocolată, frișcă sau fructe confiate, după preferințe.
Delicioasa tartă cu aluat de turtă dulce și cremă de ciocolată se păstrează la frigider până la 5-6 zile.
Spor și poftă bună!
COMENTARII