Tarte / Cheesecake

Tartă cu aluat de turtă dulce și cremă de ciocolată

Pe lângă turta dulce clasică, pe care o preparăm pentru sărbătorile de iarnă, mai adăugăm și o delicioasă tartă cu aluat de turtă dulce și cremă de ciocolată. Va fi unul dintre deserturile vedetă care cuceresc atât prin gust cât și prin aspect.

Turta dulce este un desert popular, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Este apreciată pentru aroma sa intensă și textura ușor crocantă la exterior, dar moale și fragedă în interior. Este realizată dintr-un aluat îmbogățit cu condimente calde, precum scorțișoara, cuișoarele, ghimbirul și nucșoara. Acestea îi oferă un gust specific și o aromă reconfortantă. Dulceața este, de obicei, dată de miere, melasă sau zahăr brun, care completează perfect gustul condimentat.

Turta dulce nu este doar un desert, ci și o experiență culturală și emoțională. Prepararea acesteia este adesea o activitate de familie, iar aromele ei au puterea de a evoca amintiri și momente speciale. În plus, datorită ingredientelor sale, este un desert relativ durabil, păstrându-și prospețimea zile întregi, ceea ce o face ideală pentru cadouri sau mese festive.

Găsești pe blog și rețeta clasică de turtă dulce glazurată, nelipsită de pe masa de Crăciun.

Despre rețeta de tartă cu aluat de turtă dulce și cremă de ciocolată

Această tartă este mai specială pentru combinația de arome și condimente specifice turtei dulci, cu textura fină și decadentă a cremei de ciocolată. Este un desert festiv, perfect pentru ocazii speciale sau sărbători. Crusta de tartă nu este nici pufoasă, nici crocantă, este ușor umedă și foarte aromată. Aici poate fiecare să personalizeze rețeta adăugând aromele și condimentele preferate.

Crema de ciocolată este simplă, preparată după rețeta clasică de ganache de ciocolată, dar mai densă.

Și pentru că turta dulce este nelipsită de pe platourile cu dulciuri de la masa de Crăciun, poate te inspiră și rețeta de tort cu blaturi de turtă dulce.

Dar găsești pe blog o colecție de rețete de turtă dulce, de unde te poți inspira.

Iar dacă te regăsești în gustul rețetelor de pe acest blog, te aștept zilnic și pe pagina de facebook. Vei găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, te poți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo vei putea încărca fotografiile proprii cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai poți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tartă cu aluat de turtă dulce și cremă de ciocolată.

Tartă cu aluat de turtă dulce și cremă de ciocolată, decorată festiv

Gătește Tartă cu aluat de turtă dulce și cremă de ciocolată

Timp de preparare

20 min

Nivel

mediu

Porții

12

Tartă de Crăciun cu ciocolată și crustă de turtă dulce, porționată

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 300 g făină
  • 120 g unt rece, tăiat cuburi
  • 100 g zahăr brun
  • 1 ou
  • 2 linguri miere
  • 1 linguriță scorțișoară
  • ½ linguriță ghimbir pudră
  • ¼ linguriță cuișoare măcinate
  • 1 praf de sare.
  • Pentru umplutură:
  • 200 g ciocolată neagră (minim 50% cacao)
  • 150 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
  • 50 g unt
  • 1 linguriță esență de vanilie.
  • Pentru decor:
  • turtă dulce glazurată
  • merișoare
  • crenguțe de brad

Mod de preparare

Pregătirea aluatului.

Într-un bol mare, amestecă făina, zahărul brun, condimentele și sarea.

Adaugă untul rece și frământă rapid cu vârful degetelor până obții o consistență nisipoasă.

Adaugă oul și mierea, apoi frământă până se formează un aluat omogen. Nu insista prea mult pentru a nu activa glutenul.

Formează o bilă din aluat, învelește-o în folie alimentară și las-o la frigider pentru 30-40 de minute.

Înainte de a scoate aluatul de la rece preîncălzește cuptorul la 180°C.

Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, la o grosime de 4-5 mm.

Așază-l într-o formă de tartă (diametru 24 cm), taie marginile în exces și înțeapă fundul cu o furculiță.

Pune o foaie de copt peste aluat și umple cu bile de ceramică sau boabe de fasole pentru coacere „oarbă”.

Coace baza 15 minute, apoi scoate hârtia cu greutăți și mai coace 5-7 minute până devine ușor aurie. Lasă să se răcească.

Prepararea cremei de ciocolată.

Într-un bol termorezistent, pune ciocolata ruptă bucăți.

Încălzește smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere, apoi toarn-o peste ciocolată. Lasă să stea 2-3 minute.

Amestecă până obții o cremă omogenă, adaugă untul și esența de vanilie, apoi omogenizează.

Toarnă crema de ciocolată peste baza răcită și nivelează.

Lasă tarta la frigider cel puțin 3 ore sau până când crema se întărește complet.

Decorează tarta cu figurine de turtă dulce sau cu fulgi de ciocolată, frișcă sau fructe confiate, după preferințe.

Delicioasa tartă cu aluat de turtă dulce și cremă de ciocolată se păstrează la frigider până la 5-6 zile.

Spor și poftă bună!