Gătește Tartă cu aluat împletit, gem și crumble
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru aluat dospit:
- 125 gr unt cu 82% grăsime
- 25 ml lapte
- 350 gr făină
- 1 ou
- 25-30 gr zahăr
- 1 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de drojdie uscată
- 1 ou pentru uns aluatul
- Pentru umplutură:
- 275 gr gem de căpșuni cu mentă
- Pentru crumble:
- 50 gr unt
- 80 gr făină
- 50 gr zahăr pudră
- 1 praf de sare
Mod de preparare
Începem cu pregătirea aluatului dospit. Acesta va avea nevoie de maxim 30 de minute de odihnă.
Punem untul la topit în laptele fierbinte. Într-un bol amestecăm făina cu zahărul și drojdia uscată. Adăugăm oul și sarea, apoi începem să picurăm amestecul de lapte cu unt topit și amestecăm intens până când se omogenizează aluatul. Frământăm puțin aluatul, pe masa presărată cu făină, îl punem în bol, îl acoperim cu un ștergar și îl lăsăm 30 de minute la loc cald.
Apoi împărțim aluatul dospit în două părți aproximativ egale. O parte o întindem pe hârtie de copt într-o foaie circulară cu diametrul de 26-28 cm. A doua parte de aluat o mai împărțim odată în două părți pe care le modelăm în două șnururi și le împletim. Formăm un cerc din împletituri și îl așezăm pe marginile foii de aluat. Transferăm hârtia de copt cu aluatul de tară într-o tavă de cuptor. Ungem aluatul împletit cu ou amestecat, iar în interior adăugăm gemul de căpșuni cu mentă.
Pornim cuptorul la 180 de grade și pregătim aluatul de crumble.
Punem într-un bol făina trecută prin sită și o amestecăm cu zahărul pudră și un praf de sare. Adăugăm untul rece, tăiat în cuburi și frământăm rapid ingredientele pentru a nu da timp untului să se topească. Vom obține un aluat nisipos pe care îl presărăm deasupra gemului de căpșuni cu mentă.
Punem tava în cuptor și coacem delicioasa tartă cu aluat împletit, gem și crumble pentru 20-30 de minute, la 180 de grade Celsius.
O lăsăm să se tempereze bine, presărăm zahăr pudră peste ea și o putem porționa.
Spor și poftă bună!
COMENTARII