Gătește Tartă cu caise proaspete și gem de caise
Timp de preparare
25 min
Porții
16
Ingrediente
- Pentru aluat fraged în formă de tartă cu diametrul de 26 cm:
- 1 ou
- 300 gr făină
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 50 gr zahăr pudră
- un praf de sare
- 1-2 linguri de apă rece
- Pentru umplutură:
- 500 gr caise proaspete
- 270 gr gem de caise cu migdale
- zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului fraged pentru tartă. Cernem făina într-un bol și o amestecăm cu sarea și zahărul pudră. Creăm puțin loc la mijloc și punem acolo oul și untul rece, tăiat în cuburi. Cu vârfurile degetelor frământăm rapid ingredientele până obținem o compoziție sfărâmicioasă. Adăugăm puțină apă rece, atât cât să se omogenizeze aluatul. Împachetăm aluatul într-o folie alimentară și-l punem la rece pentru minim 30 de minute.
Între timp, spălăm caisele, le scurgem bine și le tăiem în jumătăți.
Înainte de a scoate aluatul de la rece, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, dăm deoparte 1/4 din aluat, iar cu restul îmbrăcăm forma de tartă pe interior, nu înainte de a o tapeta cu puțin unt. Înțepăm aluatul la bază cu o furculiță și așezăm jumătățile de caise cu decupajul în jos.
Turnăm peste ele gemul de caise.
Aluatul oprit îl întindem într-o foaie pe masa de lucru și decupăm fâșii din el, dar și forme de frunze cu un șablon special. Acest aspect este opțional, însă va arăta mai frumos tarta la final.
Din fâșiile de aluat creăm un grilaj deasupra umpluturii, iar frunzele decupate le așezăm de jur împrejur, pe margine.
Dăm tarta la cuptor pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.
O lăsăm să se tempereze, o decorăm cu zahăr pudră și o porționăm.
Servim delicioasa tartă cu caise proaspete și gem de caise alături de o băutură răcoritoare, sau de un ceai aromat.
Spor și poftă bună!
COMENTARII