Tarte / Cheesecake

Tartă cu caise proaspete și gem de caise

Pentru desertul de weekend și nu numai, vă recomandăm o delicioasă rețetă de tartă cu caise proaspete și gem de caise.

Tartele cu fructe sunt printre cele mai frecvent preparate deserturi, vara. Sunt adorate și ca gust și ca aspect, dar și ca mod de preparare simplu și cu reușită sigură. Aluatul de tartă este, pe cât de simplu de preparat, pe atât de gustos și apetisant. Textura lui crocantă și sfărâmicioasă face tot deliciul rețetei.

Umpluturile tartelor  pot varia de la o rețetă la alta, însă tartele cu fructe vor fi întotdeauna cele mai apreciate.

O rețetă de tartă foarte apreciată de pe blog este rețeta de tartă cu cremă de vanilie și fructe. V-o recomand cu toată încrederea. Este și delicioasă și spectaculoasă, cucerește orice amator de desert cu fructe.

O altă rețetă mai simplă, dar foarte interesantă este rețeta de tartă rustică cu mere și crumble cu migdale.

Și dacă vreți să profitați din plin de aroma căpșunilor într-un desert de senzație, vă recomandăm și o delicioasă rețetă de tartă cu căpșuni și budincă de vanilie.

Citește și: Tartă franțuzească cu lămâie și brandy

Rețetă de tartă cu caise proaspete și gem de caise

La rețeta de față interesantă este combinația de caise proaspete, acrișoare cu gemul de caise și migdale. Este o combinație armonioasă de gusturi și arome, dar și de texturi și culori.

Găsiți pe blog și rețeta de gem de caise cu migdale. Este un gem tare plăcut aromat de la migdale.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”

Foto credit

Tartă cu caise proaspete și gem de caise, secționată în tava de copt

Gătește Tartă cu caise proaspete și gem de caise

Timp de preparare

25 min

Porții

16

Tartă cu caise proaspete și gem de caise, secționată în tava de copt

Ingrediente

  • Pentru aluat fraged în formă de tartă cu diametrul de 26 cm:
  • 1 ou
  • 300 gr făină
  • 150 gr unt cu 82% grăsime
  • 50 gr zahăr pudră
  • un praf de sare
  • 1-2 linguri de apă rece
  • Pentru umplutură:
  • 500 gr caise proaspete
  • 270 gr gem de caise cu migdale
  • zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului fraged pentru tartă. Cernem făina într-un bol și o amestecăm cu sarea și zahărul pudră. Creăm puțin loc la mijloc și punem acolo oul și untul rece, tăiat în cuburi.  Cu vârfurile degetelor frământăm rapid ingredientele până obținem o compoziție sfărâmicioasă. Adăugăm puțină apă rece, atât cât să se omogenizeze aluatul. Împachetăm aluatul într-o folie alimentară și-l punem la rece pentru minim 30 de minute.

Între timp, spălăm caisele, le scurgem bine și le tăiem în jumătăți.

Înainte de a scoate aluatul de la rece, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, dăm deoparte 1/4 din aluat, iar cu restul îmbrăcăm forma de tartă pe interior, nu înainte de a o tapeta cu puțin unt. Înțepăm aluatul la bază cu o furculiță și așezăm jumătățile de caise cu decupajul în jos.

Turnăm peste ele gemul de caise.

Aluatul oprit îl întindem într-o foaie pe masa de lucru și decupăm fâșii din el, dar și forme de frunze cu un șablon special. Acest aspect este opțional, însă va arăta mai frumos tarta la final.

Din fâșiile de aluat creăm un grilaj deasupra umpluturii, iar frunzele decupate le așezăm de jur împrejur, pe margine.

Dăm tarta la cuptor pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.

O lăsăm să se tempereze, o decorăm cu zahăr pudră și o porționăm.

Servim delicioasa tartă cu caise proaspete și gem de caise alături de o băutură răcoritoare, sau de un ceai aromat.

Spor și poftă bună!