Gătește Tartă cu pere și ciocolată, simplă și rapidă
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru aluat fraged de tartă:
- 300 gr făină
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 ou de mărime medie
- un praf de sare
- puțin unt pentru uns forma de copt
- Pentru umplutură:
- 200 gr ciocolată amăruie cu peste 55% cacao
- 200 ml frișcă lichidă, îndulcită
- 1 praf de sare
- 1 linguriță cu esență de rom
- 25 gr de unt.
- Pentru pregătirea perelor:
- 5 pere rotunde
- 150 gr zahăr
- 250 ml apă
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară.
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului fraged pentru tartă.
Cernem făina într-un vas încăpător și o amestecăm cu sarea și zahărul pudră. Facem puțin loc la mijloc și punem acolo un ou, untul rece, tăiat în cuburi și esența. Amestecăm ingredientele cu vârfurile degetelor până obținem o compoziție sfărâmicioasă. Apoi împachetăm aluatul într-o folie alimentară și-l punem la rece pentru o oră.
După acest interval de timp pornim cuptorul la 200 de grade Celsius. Ungem interiorul formei de copt cu puțin unt sau ulei și modelăm aluatul la bază și pe pereții formei de copt într-un strat uniform. Înțepăm aluatul la bază cu o furculiță și punem în interior o folie de aluminiu cu boabe de fasole.
În intervalul de timp cât aluatul se relaxează la rece, pregătim perele.
Îndepărtăm coaja perelor, le secționăm în jumătăți, apoi le îndepărtăm căsuța semințelor. Crestăm ușor jumătățile de pere la suprafață cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, fără a le străpunge până la bază.
Punem zahărul la caramelizat într-o cratiță, apoi adăugăm apa și pudra de scorțișoară. Fierbem siropul până când devine puțin mai consistent și adăugăm perele în el. Le lăsăm să se pătrundă ușor, apoi le scoatem pe un platou. Le așezăm frumos în interiorul crustei de tartă după răcirea acesteia.
Pentru a prepara crema de ciocolată punem frișca lichidă într-un vas, pe foc.
O lăsăm să se încălzească, dar fără a atinge punctul de fierbere pentru a nu-și pierde proprietățile. Stingem focul, rupem ciocolata în bucăți mici, și o adăugăm peste frișca încălzită.
Adăugăm și un praf de sare, esența și untul și amestecăm intens până când ciocolata este topită, iar crema omogenizată.
Turnăm crema ușor fierbinte în interiorul crustei de tartă, mai întâi printre pere, apoi și printre crestăturile acestora. Nu acoperim perele cu ciocolată, pentru a nu strica aspectul tartei.
Mai fierbem siropul de zahăr ars în care am poșat perele până când se îngroașă mai bine. Vom glazura cu el delicioasa tartă cu pere și ciocolată, înainte de servire.
Spor și poftă bună!
COMENTARII