Gătește Tort cu alune și cafea
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru 5 foi de bezea cu diametrul de 18 cm:
- 10 albușuri
- 350 gr zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 vârf de linguriță cu sare
- sucul de la 1/2 lămâie
- 350 gr alune de pădure măcinate fin
- 5 gr pesmet
- Pentru crema de cafea:
- 500 gr mascarpone
- 150 gr zahăr pudră
- 1 praf de sare
- 3 lingurițe ness
- 150 ml apă fierbinte
- Pentru glazura de ciocolată:
- 100 gr ciocolată amăruie
- 75 ml frișcă lichidă, îndulcită
- alune pentru decor
Mod de preparare
Începem cu prepararea foilor de bezea cu alune, care necesită puțin timp și răbdare.
Punem albușurile în bolul mixerului, presărăm sare peste ele și le lăsăm să atingă temperatura camerei.
Între timp, rumenim alunele la tigaie atât cât să-și degaje ușor aromele. Le lăsăm să se răcească și le măcinăm fin, apoi le amestecăm cu pesmetul clasic. Pesmetul are rolul de a desface puțin făina de alune, și de a stabiliza textura foilor de bezea.
Înainte de a începe mixarea albușurilor pregătim o hârtie de copt pe care desenăm cercuri cu diametrul de 18 cm. Încap 2-3 cercuri. Așezăm foaia de copt în tavă, cu partea desenată în jos. Pornim cuptorul la 170 de grade cu ventilație.
Acum începem să mixăm albușurile până când devin cristaline. Adăugăm, treptat, zahărul, alternând cu sucul de lămâie. Când obținem o bezea fermă scoatem mixerul și folosim un tel sau o spatulă. Adăugăm, treptat, amestecul de alune cu pesmet, încorporându-l în bezea cu mișcări circulare, de jos în sus.
Împărțim bezeaua cu alune în cinci părți aproximativ egale. Întindem fiecare parte în interiorul cercurilor de pe hârtia de copt. Coacem foile de bezea la 170 de grade, pentru aproximativ 25 de minute. Se pot coace toate cele 5 foi, în două tăvi așezate pe treptele de la mijlocul cuptorului. Însă, dacă nu aveți siguranța coacerii uniforme, a foilor, coaceți-le pe rând.
Lăsăm foile de bezea cu alune să se răcească și pregătim crema de cafea cu mascarpone.
Încălzim apa și diluăm cafeaua solubilă. O lăsăm să se răcească. Punem mascarponele în bolul mixerului și îl mixăm în timp ce adăugăm treptat zahărul pudră. Apoi adăugăm cafeaua și mixăm în continuare pentru omogenizare. Punem crema la rece până când se răcesc și foile de bezea.
Cu ajutorul unui posh cu dui stelat așezăm frumos crema între foile de bezea. Oprim puțină cremă și pentru decor.
Pentru glazura de ciocolată punem frișca la încălzit și adăugăm ciocolata ruptă. Stingem focul și amestecăm intens până când ciocolata este topită. Lăsăm glazura să se tempereze ușor, apoi o întindem peste ultima foaie de bezea. Lăsăm minunatul tort cu alune și cafea la rece pentru 2-3 ore, sau chiar de pe o zi pe alta. Îl decorăm cu crema oprită și cu câteva alune, apoi îl putem porționa și servi cu mare poftă.
Să vă fie de folos!
COMENTARII