Gătește Tort cu ciocolată și fistic
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru blat umed de tort într-o formă de 24 cm:
- 7 ouă medii
- 175 gr zahăr
- 200 gr ciocolată amăruie cu peste 55% cacao
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 50 ml lapte
- 300 gr făină
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 5 gr praf de copt.
- Pentru crema ganache de ciocolată:
- 400 gr ciocolată de calitate, cu peste 50 % masă de cacao
- 450 ml smântână pentru frișcă
- 1 praf de sare
- 2 lingurițe esență de rom
- 50 gr de unt.
- Pentru decor:
- puțină cremă de ciocolată și bucăți de ciocolată
- 50 gr de fistic mărunțit.
Mod de preparare
Începem cu prepararea blatului umed pentru tort, iar în timpul cât acesta se coace, preparăm crema ganache de ciocolată.
Cum preparăm blat umed de tort
Pentru prepararea blatului de tort începem cu separarea albușurilor de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le lăsăm la temperatura camerei până pregătim compoziția de ciocolată.
Într-un vas, pe baie de aburi punem ciocolata ruptă în bucăți mici împreună cu untul și laptele. Amestecăm intens până la topirea ingredientelor solide. Omogenizăm compoziția și o lăsăm la răcit.
Între timp, pornim cuptorul la 180 de grade.
Mixăm albușurile spumă, adăugăm zahărul lingură cu lingură și mixăm intens până se întărește bezeaua. Adăugăm gălbenușurile în compoziția de ciocolată, răcită. Apoi, adăugăm compoziția de ciocolată peste bezeaua de albușuri.
Amestecăm bine totul folosind o spatulă. Folosim mișcări circulare, de jos în sus pentru a se menține compoziția aerată. La final, folosind aceleași mișcări de jos în sus, încorporăm făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul.
Tapetăm forma de copt cu hârtie la bază, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm făină. Turnăm aluatul pentru blat în forma de copt. Îl nivelăm și dăm forma la cuptor pentru 35-40 de minute. După coacere, îl răsturnăm pe un grătar de răcire.
Cum preparăm crema pentru tort cu ciocolată și fistic
Punem smântâna pentru frișcă într-o crăticioară cu baza dublă, așezată pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică spre medie.
Încălzim smântâna lichidă până aproape, de punctul de fierbere. Apoi stingem focul și adăugăm ciocolata mărunțită și untul peste smântâna fierbinte. Adăugăm și un praf de sare, dar și esența.
Amestecăm energic ingredientele din crăticioară, până când rezultă o compoziție omogenă și ușor cursivă. Lăsăm compoziția de ciocolată să se răcească la loc răcoros, apoi introducem cratița în frigider.
După ce este bine răcită, oprim 3 linguri din ea pentru decor și o punem într-un săculeț de decorat, cu dui stelat. În crema din cratiță introducem mixerul și amestecăm energic până când compoziția capătă volum și cremozitate.
Pentru a monta tortul, secționăm blatul în trei părți. Tot în trei părți împărțim și crema. Două părți le vom întinde între blaturile de tort, iar cu a treia parte îmbrăcăm tortul de jur împrejur și deasupra.
Deasupra decorăm tortul cu crema din săculeț, cu bucăți de ciocolată și cu fisticul mărunțit.
Punem tortul la rece pentru 4-5 ore sau chiar de seara până dimineața. Blaturile de tort se vor hidrata perfect, iar tortul se va porționa mult mai bine.
Spor și poftă bună!
COMENTARII