Gătește Tort cu mure și zmeură. Desert de vară delicios
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru blat de 24 cm diametrul
- 6 ouă
- 200 gr zahăr
- 150 gr făină
- 50 gr amidon alimentar
- un praf de sare
- pentru sirop:
- 350 ml apă
- 50 gr zahăr
- vanilie (1 lingurita de extract,o fiola esenta sau un plic de zahar vanilat)
Pentru umplut și décor: - 250 gr mascarpone
- 450 ml smantana pentru frisca (35 % grasime)
- 120 g zahar pudra
- vanilie
- 100 g nuca de cocos deshidratata
- 350 gr mure
- 350 gr zmeură
- 150 gr zahăr
- 100 gr fulgi de migdale
- 50 gr ciocolată topită
Mod de preparare
Începem cu pregătirea blatului. Separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm spumă, apoi adăugăm zahărul, treptat. Mixăm continuu până obținem o bezea fermă și lucioasă.
Cu o spatulă încorporăm si gălbenușurile amestecând delicat, de sus în jos. La final încorporăm făina cernută împreună cu amidonul, cu aceleași mișcări delicate pentru a se menține compoziția aerată. Coacem blatul de tort în forma tapetată cu hârtie de copt, pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Între timp preparăm un sos din fructi. Dăm deoparte câteva mure și zmeură pentru decor, iar restul le punem la fiert cu zahărul și sucul de la o lămâie. Amestecăm până se topește zahărul și fructele se pasează, apoi trecem totul printr-o sită deasă. Sosul obținut îl mai fierbem puțin pentru a devein mai consistent. Apoi îl lăsăm la răcit.
Preparăm crema de mascarpone cu nucă de cocos.
Punem în bolul mixerului mascarponele, smântâna pentru frișcă, zahărul pudră și vanilia. Mixăm energic până când crema devine consistentă. Apoi adăugăm nuca de cocos și amestecăm pentru omogenizare.
Cum asamblăm tortul cu mure și zmeură.
Când blatul de tort este bine răcit îl secționăm în două. Așezăm prima parte de blat pe platou și îl însiropăm ușor cu siropul de vanilie. Peste el întindem sosul de fructe, apoi ½ din crema de mascarpone cu cocos. Înfigem din loc în loc câteva mure și așezăm deasupra a doua secțiune de blat, ușor însiropată.
Dăm tortul la rece pentru 1-2 ore, la fel și crema rămasă. Apoi decorăm tortul de jur împrejur șu deasupra cu crema rămasă. Pe lateralele tortului presărăm fulgi de migdale. Deasupra presărăm fructele oprite și decorăm cu ciocolata topită.
Dăm tortul cu mure și zmeură la rece pentru 1-2 ore înainte de a-l porționa.
Îl savurăm cu poftă alături de cei dragi.
COMENTARII