Gătește Tort de înghețată cu vișine și blat de pandișpan
Ingrediente
Pentru blatul de pandișpan:
- 4 ouă
- 120 g zahăr
- 120 g făină
- 1 linguriță esență de vanilie
- un praf de sare.
- 200 ml sirop de portocale
Pentru crema de înghețată:
- 500 ml smântână pentru frișcă (minim 30% grăsime)
- 200 ml lapte condensat
- 1 linguriță cu coajă de lămâie sau de portocale
- 300 g vișine
- 100 g zahăr
- vișine proaspete pentru decor.
Mod de preparare
Începem cu prepararea blatului de pandișpan.
Preîncălzim cuptorul la 180°C și ungem o tavă de tort (de preferat cu inel detașabil) cu unt și o tapetăm cu făină.
Separăm albușurile de gălbenușuri. Batem albușurile cu un praf de sare până obținem o spumă tare. Adăugăm treptat zahărul și continuăm să batem până când se formează o bezea lucioasă.
Încorporăm gălbenușurile, unul câte unul, amestecând ușor cu o spatulă sau o lingură de lemn. Adăugăm esența de vanilie.
Cernem făina și o încorporăm treptat în compoziție, amestecând ușor de jos în sus pentru a menține aerul în aluat.
Întindem aluatul în tava pregătită și coacem blatul de pandișpan pentru aproximativ 20-25 de minute, sau până când blatul trece testul scobitorii. Apoi îl lăsăm să se răcească complet înainte de a-l folosi la înghețată.
Preparăm crema de înghețată
Spălăm vișinele și le îndepărtăm sâmburii.
Punem o parte din vișine într-o cratiță cu zahărul și le fierbem la foc mediu până când se înmoaie și se formează un sos gros. Le lăsăm să se răcească complet.
Batem smântâna pentru frișcă până când se formează vârfuri moi. Încorporăm laptele condensat în frișcă, amestecând ușor. Împărțim compoziția în două părți.
Introducem blenderul în sosul de vișine răcit și îl transformăm într-un piure pe care îl trecem prin sită. Adăugăm acest piure într-una din părțile de cremă. În cealaltă putem adăuga coajă de lămâie, de portocale sau alte arome preferate.
Asamblăm tortul de înghețată.
Așezăm blatul de pandișpan la baza tăvii de tort cu inel detașabil și îl siropăm cu siropul de portocale sau alt sirop.
Întindem crema de înghețată simplă peste blat și o nivelăm cu o spatulă. Înfigem vișinele în cremă, din loc în loc.
Acoperim tava cu folie alimentară și punem tortul la congelator pentru cel puțin 2 ore, sau până când înghețata este ușor întărită.
Scoatem tortul și îl îmbrăcăm în crema cu vișine care a stat între timp la rece. Îl decorăm frumos cu aveline din cremă pe deasupra și îl punem din nou la congelator pentru alte 2-3 ore. Pentru a sta bine, așezăm inelul formei de tort, dar fără a-l mai strânge.
Când dorim să servim tortul de înghețată îl scoatem din congelator cu 10-15 minute înainte de a-l servi pentru a-l lăsa să se înmoaie ușor.
Îl decorăm cu vișine proaspete.
Poftă bună!
COMENTARII