Gătește Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Timp de preparare
45 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
- 5 ouă medii
- 125 gr făină
- 125 gr zahăr
- 50 ml ulei
- un praf de sare
- 20 ml esență de vanilie
- Pentru umplut foaia și unul din straturile tortului:
- 900 gr gem din fructe de pădure
- 100 ml apă
- 20 gr amidon alimentar.
- Pentru crema de mango:
- 1 fruct mango, copt
- sucul de la 1/2 lămâie
- 4 gălbenușuri
- 500 ml lapte
- 1 praf de sare
- 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 30 gr amidon de porumb
- 200 gr frișcă bătută
- 20 gr gelatină, foi.
- Pentru decor:
- fructe proaspete
- bezele.
Mod de preparare
Începem cu pregătirea aluatului pentru foaia de ruladă. Dar mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim tava de cuptor, în care așezăm hârtie de copt.
Cum preparăm foaia de ruladă
Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le mixăm, mai întâi cu un praf de sare până devin spumoase. Apoi adăugăm, treptat, jumătate din cantitatea de zahăr și le mixăm până obținem o bezea fermă. Amestecăm și gălbenușurile cu cealaltă jumătate de zahăr până acesta se dizolvă, apoi adăugăm uleiul și esența și omogenizăm compoziția. Încorporăm, apoi, bezeaua de albușuri, adăugată treptat și amestecând ușor. Tot treptat încorporăm și făina cernută.
Întindem compoziția în tava pregătită și coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade.
După ce scoatem tava din cuptor, răsturnăm foaia de ruladă pe un ștergar de bucătărie umezit. O rulăm imediat în acesta, păstrând și hârtia de copt. O lăsăm să se răcească și pregătim celelalte ingrediente.
Cum preparăm cremele pentru tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Pentru a prepara stratul din fructe de pădure nu trebuie decât să punem 700 gr din gemul de fructe într-o crăticioară și să îl amestecăm cu amidonul diluat cu apă rece. Apoi fierbem amestecul până când capătă consistență. Îl lăsăm la răcit. restul de gem îl păstrăm pentru a unge foaia de ruladă cu el.
Pentru crema de mango, amestecăm într-o crăticioară gălbenușurile cu zahărul pudră și un praf de sare. Adăugăm amidonul și laptele și fierbem crema amestecând continuu până când se îngroașă ca o budincă. Lăsăm crema să se tempereze, acoperită cu folie.
Hidratăm gelatina în apă rece, o scurgem și o adăugăm în crema caldă. Amestecăm intens pentru omogenizare. Lăsăm din nou crema să se răcească, timp în care curățăm mango și îl transformăm în piure împreună cu sucul de lămâie.
Adăugăm piureul de mango peste crema de vanilie, iar compoziția obținută o amestecăm cu frișca bătută.
Cum asamblăm deliciosul tort din ruladă cu fructe de pădure
Când foaia de ruladă s-a răcit, o desfacem din ștergar și o așezăm pe blatul de lucru. Înlăturăm hârtia de copt și ungem foaia cu 200 gr din gemul de fructe. O rulăm imediat și o tăiem în felii rotunde de maxim 1 cm grosime.
Pregătim o formă de tort cu diametrul de 24-25 cm și așezăm la baza ei felii din ruladă. Peste acestea, pe marginile formei mai așezăm un rând de felii, dar verticale.
În interior întindem stratul din fructe de pădure. Peste acesta, întindem crema de mango și o nivelăm frumos la suprafață. Punem tortul la rece pentru 5-6 ore, apoi îl decorăm și îl putem porționa.
COMENTARII