Gătește Tort Duo chocolat cu caise
Timp de preparare
60 min
Nivel
complex
Porții
16
Ingrediente
- Pentru blat de tort cu diametrul de 25 cm:
- 200 gr ciocolată amăruie(55% cacao)
- 200 gr unt
- 50 ml lapte
- 300 gr făină
- 7 ouă
- 175 gr zahăr
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță praf de copt( 5 gr)
- Pentru crema de ciocolată albă:
- 400 gr ciocolată albă
- 250 ml smântână pentru frișcă
- 1 praf de sare
- Pentru jeleul de caise:
- 1 kg caise mai coapte
- 200 gr de zahăr
- 450 ml de apă
- 1 plic pulbere tort gelee transparent
- Pentru glazura de ciocolată neagră și decor:
- 100 gr ciocolată amăruie
- 100 ml smântână pentru frișcă
- 25 gr de zahăr
- fulgi de migdale.
Mod de preparare
Începem cu prepararea blatului de tort umed cu ciocolată, care ar fi indicat să fie preparat cu o zi înainte. Acesta are nevoie de un timp de răcire și relaxare pentru a se porționa frumos.
Vedeți aici rețeta pentru blat umed de tort cu ciocolată
Apoi vom prepara jeleul de caise care necesită un timp de fierbere, apoi răcire. Între timp, putem prepara și crema de ciocolată albă, care, de asemeni, necesită tratament termic și răcire.
Cum preparăm jeleu de caise
Punem 200 ml de apă cu zahărul într-o crăticioară, la fiert și lăsăm siropul să capete consistență. Adăugăm caisele tăiate în bucăți mai mici și le fierbem pentru 10 minute, doar să se pătrundă ușor. Apoi scurgem bine caisele, iar în siropul rămas adăugăm pulberea de tort gelee diluată în 250 ml de apă.
Amestecăm bine până când pulberea se hidratează și capătă consistență de jeleu. Adăugăm imediat caisele și le amestecăm cu jeleul. Stingem focul și lăsăm jeleul deoparte până când montăm tortul.
Cum preparăm crema de ciocolată albă pentru tort Duo chocolat cu caise
Crema de ciocolată albă este simplu de preparat. Încălzim smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere, apoi stingem focul și adăugăm ciocolata ruptă. Adăugăm și esența, dar și un praf de sare și amestecăm până când ciocolata este topită și crema omogenizată.
Împărțim crema de ciocolată albă în două.
Imediat ce preparăm crema de ciocolată albă, vom monta și tortul.
Secționăm blatul de tort în două și așezăm partea de deasupra pe platou. O așezăm pe aceasta prima pentru că este mai neuniformă. Eventual decupăm de deasupra un strat subțire pentru a o uniformiza.
Încercuim blatul de tort cu inelul metalic de la forma de copt. Dacă avem folie specială, încercuim blatul și cu aceea. Apoi turnăm peste blat jumătate din crema de ciocolată albă.
Punem platoul cu tortul la rece până când crema devine fermă.
Adăugăm jeleul de caise și din nou dăm tortul la rece până când și jeleul devine ferm.
Apoi încălzim cealaltă parte de ciocolată albă pe baie de aburi, doar până când devine ușor cursivă. O întindem ușor caldă peste jeleul de caise.
Putem prepara separat cele două părți de cremă de ciocolată albă.
Așezăm cea de-a doua parte de blat de tort deasupra cremei de ciocolată și dăm tortul la rece pentru 4-5 ore.
Pentru a prepara glazura, procedăm ca și la crema de ciocolată albă. Încălzim smântâna împreună cu zahărul și adăugăm ciocolata ruptă. Amestecăm intens până la topirea ciocolatei și omogenizarea glazurii.
Turnăm glazura fierbinte deasupra tortului. Presărăm fulgi de migdale și lăsăm din nou tortul la rece până când se întărește glazura.
Apoi îl putem porționa frumos.
Spor și poftă bună!
COMENTARII