Gătește Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
4
Ingrediente
- 2 vinete mari
- 350 gr carne tocată( vită + porc)
- 1 ceapă
- 1-2 căței de usturoi
- 1 lingură de ulei
- 150 gr cașcaval afumat
- sare și piper
- 2 roșii mari
- câteva fire de mărar verde
- câteva fire de pătrunjel verde
- semințe de susan, opțional
Mod de preparare
Începem cu pregătirea vinetelor pe care le spălăm și le tăiem în jumătăți. Tăiem și capetele cu codița. Apoi trasăm cu lama unui cuțit un contur de jur împrejurul vinetelor, lăsând 2 cm de margine. Scobim miezul vinetelor urmând conturul format. Tocăm miezul vinetelor în cuburi micuțe. Presărăm sare și peste cuburile de vinete, dar și peste miezul din cupele formate. Le lăsăm să se deshidrateze, apoi le tamponăm cu prosoape de hârtie. Scăpăm astfel de gustul amărui al sucului de vinete.
Punem o tigaie cu uleiul la încins și adăugăm în ea ceapa și usturoiul curățate și tocate mărunt. Le amestecăm puțin în tigaie, apoi adăugăm carnea tocată, cuburile de vinete și o roșie tocată. Pe a doua roșie o păstrăm pentru finalul de preparare.
Amestecăm bine ingredientele din tigaie până când carnea se pătrunde ușor și își schimbă culoarea. Adăugăm mărarul tocat și omogenizăm bine amestecul. Apoi lăsăm compoziția de carne tocată să se tempereze 10-15 minute și umplem cu ea cupele de vinete.
Ungem o formă termorezistentă, sau o tavă de cuptor cu puțin ulei și așezăm vinetele umplute în ea. Presărăm deasupra 3/4 din cașcavalul răzuit și punem tava cu vinete umplute la cuptor pentru 15-20 de minute, la 200 de grade Celsius.
Apoi, scoatem tava, așezăm felii din roșia oprită peste vinetele umplute și presărăm pe deasupra restul de cașcaval.
Mai lăsăm vinetele umplute la cuptor pentru 7-8 minute, atât cât să se gratineze frumos și feliile de roșie.
În timpul servirii presărăm și pătrunjelul verde tocat, pentru un plus de prospețime. Iar pentru un gust crocant, putem presăra și semințe de susan.
Sunt delicioase aceste vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval, vă recomandăm cu drag rețeta!
COMENTARII