Chifteluțe / Carne tocată

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Pentru că este sezonul vinetelor, legumele vedetă ale verii, nu ezităm să le includem în cât mai multe preparate. De data aceasta ne-am gândit la o rețetă de vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval. Sunt perfecte pentru o masă de prânz delicioasă și consistentă.

Din aceeași categorie de rețete mai găsiți pe blog și rețeta de vinete umplute cu roșii și mozzarella. Se prepară foarte simplu, cu ingrediente de sezon și, cu siguranță, va fi pe gustul tuturor.

Și tot din aceeași categorie de rețete cu vinete, vă mai recomandăm de pe blog și rețeta de vinete la cuptor cu usturoi și pătrunjel. Este o rețetă pe cât de simplă și rapidă, pe atât de gustoasă.

Rețetele cu vinete sunt foarte versatile. Le putem prepara simple, pe grill feliate în rondele sau longitudinal, apoi servite cu usturoi. Le putem prepara în tempura, sub formă de salată simplă sau cu maioneză. Zacusca de vinete este cea mai îndrăgită conservă și este foarte utilă în perioadele de post.

Ce conține rețeta de vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Pe lângă cele trei ingrediente amintite în titlul rețetei, vinetele umplute mai conțin și ceapă, usturoi, roșii și verdeață. Puteți opta pentru orice tip de carne tocată. Nouă ne place amestecul de vită + porc. Pe acesta îl folosim și la chiftele și la musaca, etc. De asemeni, puteți condimenta carnea cu condimentele preferate. Noi ne-am rezumat doar la sare și piper.

Am optat pentru cașcavalul afumat pentru că ne place mult și îl folosim deseori la gratinat. Dar merge foarte bine și mozzarella.

Dacă și voi adorați preparatele cu vinete, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete. Le descoperiți tastând cuvântul ”vinete” în caseta de căutare de pe blog.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval.

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval în forma de copt, alături de un pahar cu vin

Gătește Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

4

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval în forma de copt, alături de un pahar cu vin

Ingrediente

  • 2 vinete mari
  • 350 gr carne tocată( vită + porc)
  • 1 ceapă
  • 1-2 căței de usturoi
  • 1 lingură de ulei
  • 150 gr cașcaval afumat
  • sare și piper
  • 2 roșii mari
  • câteva fire de mărar verde
  • câteva fire de pătrunjel verde
  • semințe de susan, opțional

 

Mod de preparare

Începem cu pregătirea vinetelor pe care le spălăm și le tăiem în jumătăți. Tăiem și capetele cu codița. Apoi trasăm cu lama unui cuțit un contur de jur împrejurul vinetelor, lăsând 2 cm de margine. Scobim miezul vinetelor urmând conturul format. Tocăm miezul vinetelor în cuburi micuțe. Presărăm sare și peste cuburile de vinete, dar și peste miezul din cupele formate. Le lăsăm să se deshidrateze, apoi le tamponăm cu prosoape de hârtie. Scăpăm astfel de gustul amărui al sucului de vinete.

Punem o tigaie cu uleiul la încins și adăugăm în ea ceapa și usturoiul curățate și tocate mărunt. Le amestecăm puțin în tigaie, apoi adăugăm carnea tocată, cuburile de vinete și o roșie tocată. Pe a doua roșie o păstrăm pentru finalul de preparare.

Amestecăm bine ingredientele din tigaie până când carnea se pătrunde ușor și își schimbă culoarea. Adăugăm mărarul tocat și omogenizăm bine amestecul. Apoi lăsăm compoziția de carne tocată să se tempereze 10-15 minute și umplem cu ea cupele de vinete.

Ungem o formă termorezistentă, sau o tavă de cuptor cu puțin ulei și așezăm vinetele umplute în ea. Presărăm deasupra 3/4 din cașcavalul răzuit și punem tava cu vinete umplute la cuptor pentru 15-20 de minute, la 200 de grade Celsius.

Apoi, scoatem tava, așezăm felii din roșia oprită peste vinetele umplute și presărăm pe deasupra restul de cașcaval.

Mai lăsăm vinetele umplute la cuptor pentru 7-8 minute, atât cât să se gratineze frumos și feliile de roșie.

În timpul servirii presărăm și pătrunjelul verde tocat, pentru un plus de prospețime. Iar pentru un gust crocant, putem presăra și semințe de susan.

Sunt delicioase aceste vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval, vă recomandăm cu drag rețeta!