GOGONELE MURATE IN SARAMURA

 

Gogonele murate in saramura ,una dintre conservele preferate a multora dintre noi ,delicioase ,perfecte langa o friptura de porc aromata sau o fasole cu carnati .

Eu le pun simplu ,asa cum am invatat de la mama mea ,gogonelele sunt acre si sarate atat cat trebuie si se pastreaza tari pana la ultima .

 

Alte retete de muraturi :

 

Ingrediente

  • gogonele
  • hrean
  • cativa catei de usturoi
  • frunze de telina
  • foi de dafin
  • piper negru boabe
  • 25 g sare grunjoasa neiodata pentru fiecare litru de apa

Mod de preparare gogonele murate in saramura 

In primul rand ,lucru extrem de important ,spalati foarte bine si sterilizati borcanele .Eu am folosit borcane de 1,5 kg ,spalate si sterilizate ,pe fundul carora am pus frunze de telina ,foi de dafin ,am asezat apoi gogonelele intercalate cu fasii de radacina de hrean ,2-3 catei de usturoi la fiecare borcan ,frunze de telina si cate o lingurita cu varf de piper negru boabe .

Daca aveti la indemana boabe de mustar ,puneti cate o lingurita la borcan .Eu am uitat sa cumpar de acasa si aici nu se gasesc .

gogonele murate

Prepararea saramurii

Puneti la fiert apa masurata (am folosit cam 1,5 l de apa) si,cand a dat in fiert ,la fiecare litru de apa ,puneti o lingura cu varf de sare grunjoasa neiodata .Amestecati pana se topeste sarea si puneti saramura fierbinte in borcane .

Lasti-le fara capac pana a doua zi .Apoi acoperiti-le si tineti-le cateva zile intr-un loc mai calduros pana incepe fermentatia .Eu le tin in bucatarie cateva zile si,cand saramura e tulbure ,semn ca fermentatia si-a intrat in drepturi ,le duc in camara unde e racoare .

Depinde de temperatura dar,in general sunt gata in doua trei saptamani .Spor la treaba si pofta buna !

gogonele murate

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *