PLACINTA CU BRANZA SI FOI DE CASA

 

Placinta cu branza si foi de casa este una dintre preferatele sotului meu si, in week-end,m-am gandit sa-i fac o surpriza si sa o prepar.Am folosit ricotta pentru ca nu gasesc aici branza dulce si a iesit delicoasa.

Daca va ganditi sa faceti placinta,va recomand branza dulce romaneasca, este mai uscata si va fi mult mai usor de lucrat cu umplutura.

Foile le-am facut dupa cea mai simpla reteta,care, am observat, va place si voua foarte mult.Nici nu ma mir,este foarte usor de intins,este un aluat economic si il puteti umple cu orice doriti.

 

Ingrediente

  • Aluat pentru foi
  • 480 g faina
  • 240 ml apa
  • 8 linguri de ulei
  • 2 linguri de otet
  • o jumatate de lingurita sare
  • Umplutura
  • 900 g branza dulce (ricotta/urda bine scursa)
  • 200 g zahar
  • 4 oua
  • vanilie (1 lingurita extract/seminte sau esenta)
  • coaja de lamaie (o llingurita )
  • putina sare
  • Pentru uns si decor
  • 100 ml lapte
  • 2-3 linguri de zahar (optional)

Mod de preprare placinta cu branza si foi de casa

Incalziti apa impreuna cu uleiul si otetul ; nu trebuie sa fie fierbinte ,doar calduta .

Intr-un bol cerneti faina ,adaugati sarea si incepeti sa framantati adaugand apa cu uleiul si otetul putin cate putin pana formati un aluat potrivit .Nu trebuie sa fie tare dar nici moale ,mai adaugati faina sau putina apa pentru o consistenta potrivita .Framantati-l bine cateva minute si puneti-l intr-un bol sa se odihneasca .

Acopertiti-l cu un prosop de bucatarie sau o folie alimentara ,lasand o parte descoperita sa iasa umiditatea care se formeaza .Lasati-l sa se odihneasca in jur de o jumatate de ora ,asa va fi usor de intins si veti putea obtine foi fine si subtiri .

Intre timp amesecati ricotta (urda) scursa foarte bine,ouale,aromele,putina sare si zaharul.Daca folositi ricotta si nu aveti timp s-o lasati la scurs,adaugati 2-3 linguri de gris.

Apoi impartiti aluatul in 10 bucati si, din fiecare bucata,intindeti o foaie de 33×33 cm, prasarand din belsug faina pentru a nu se lipi.Sau masurati lungimea tavii si intindeti foaia exact cat sa incapa rulada.

Puneti cateva linguri din crema de branza,rulati si asezati rulada obtinuta intr-o tava.Eu am folosit-o pe cea de la cuptor,de 33x33cm.

Continuati asa si cu celelalte bile de aluat si, cand ati terminat,portionati placinta,ungeti suprafata cu lapte si presarati zahar.

Coaceti placinta 40-45 de minute la 180°,pana se rumeneste frumos deasupra.

Dupa ce o scoateti din cuptor,acoperiti-o cu un prosop de bcatatrie si apoi o puteti portiona si manca.Pofta buna !

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *