Ghimbirul este planta erbacee tropicala, care are o multitudine de intrebuintari, de aceea ne intereseaza cum se cultiva ghimbirul. Poate fi folosit in bucatarie, la prepararea multor feluri de mancare, pentru aromarea dulciurilor, la bauturi sau ceaiuri.
Dar, poate fi utilizat cu succes ca si planta medicinala, radacina de ghimbir trateaza racelile, indigestia, astmul, reumatismul, raul de mare, de masina sau de altitudine si inlatura senzatia de greata sau voma.
Se foloseste foarte mult si in industria cosmetica sau a parfumurilor, datorita uleiului esential pe care il contine si aromei specifice dar si in medicina alternativa.
Asadar, avem toate motivele pentru a folosi aceasta planta grozava, mai ales ca o putem cultiva cu usurinta in ghiveci sau in propria gradina.
Cum se cultiva ghimbirul
Simplu, destul de simplu! Veti vedea ca oricine poate avea propria planta de ghimbir acasa, indiferent unde locuieste.
Tot ce ne trebuie pentru a putea planta ghimbir acasa, este o radacina. O gasiti in mai toate suppermarket-urile mari, in orice perioada a anului.
Eu am avut una care statea de mult timp in frigider si incepuse sa incolteasca, asa ca am zis ca e momentul oportun s-o plantez.
Am pus-o de seara intr-un bol cu apa rece. Ajuta la rehidratatea rizomului.
A doua zi am taiat-o in bucati, separand partile incoltite.
Am umplut un ghiveci mare cu pamant fertil si gras (poate fi plantat cu succes si in pamantul din gradina), am asezat bucatile de ghimbir si am acoperit cu un strat subtire de pamant.
Am stropit bine cu apa si am asezat vasul pe pervaz, astfel incat sa aiba lumina si caldura din plin.
L-am udat in fiecare dimineata, nu excesiv si, dupa numai trei saptamani, au inceput sa apara si primii lastari.
Am continuat udarea regulata, ghimbirului ii place solul umed. In timp, plantele au inceput sa se dezvolte din ce in ce mai mult.
In cat timp apar radacinile de ghimbir
Dupa doua luni, au inceput sa se formeze deja si radacinile de ghimbir.
Cu timpul, se vor dezvolta din ce in ce mai mult si, dupa 6-7 luni, depinde de temparatura, umiditate si sol, se vor dezvolta din ce in ce mai mult, obtinand astfel rizomi maturi, proaspeti, cultivati natural.
Folositi ghimbirul la ceaiuri, limonade, mancaruri sau dulciuri.
Va las mai jos cateva retete care sa va inspire si sa va fie de folos.
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
COMENTARII