Gătește Tort spirală cu cremă de ciocolată
Ingrediente
- Pentru o foaie de ruladă de 28/42 cm:
- 6 ouă mari
- 150 gr zahăr
- 225 gr făină
- 50 ml ulei
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1 păstaie de vanilie
- Pentru crema de cacao cu unt:
- 4 ouă mari
- 250 gr zahăr pudră
- 100 gr cacao
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 2 lingurițe esență de rom
- 400 gr unt cu 82% grăsime
- Pentru decor:
- frișcă
- spirale cu ciocolată
Mod de preparare
Cum preparăm deliciosul tort spirală cu cremă de ciocolată?
Începem prin a porni cuptorul la 180 de grade pentru a coace foaia de ruladă.
Pentru a pregăti aluatul pentru foaia de ruladă, mai întâi separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le lăsăm la temperatura camerei cel puțin 10-15 minute. Gălbenușurile le frecăm cu puțină sare, apoi cu uleiul până la omogenizare. Mixăm albușurile până devin spumoase, apoi adăugăm, lingură cu lingură, zahărul și le mixăm la treaptă maximă până rezultă o bezea fermă. Renunțăm la mixer și folosim de acum o spatulă de silicon. Adăugăm în bezeaua de albușuri compoziția de gălbenușuri cu ulei. Amestecăm cu ajutorul spatulei, folosind mișcări circulare, de jos în sus. Încorporăm și făina, treptat și cu aceleași mișcări circulare. Aluatul pentru foaia de ruladă îl întindem uniform în tava tapetată cu hârtie de copt. Coacem foaia pentru 20-25 de minute, la 180 de grade. O răsturnăm imediat pe un ștergar de bucătărie umezit și o rulăm, păstrând și hârtia de copt. O lăsăm așa rulată până se răcește complet.
Cât timp se coace foaia de ruladă, pregătim crema de ciocolată.
Spargem ouăle într-o crăticioară, presărăm sare peste ele și adăugăm zahărul. Apoi le mixăm până se diluează zahărul și compoziția devine spumoasă. Punem crăticioara pe baie de apă, la foc mediu. Amestecăm continuu până se îngroașă ca o budincă, aproximativ 15 minute. Stingem focul, adăugăm cacaua în cremă și amestecăm intens până se încorporează și se omogenizează compoziția. Adăugăm și esența și dăm crema la rece, acoperită cu folie de prospețime.
Când este complet rece, spumăm cu mixerul untul moale, ținut la temperatura camerei. Încorporăm în el crema, adăugând-o lingură cu lingură și mixând până se omogenizează bine.
Cum asamblăm minunatul tort spirală cu cremă de ciocolată?
Desfacem foaia de ruladă din prosopul umed și îndepărtăm hârtia de copt. Decupăm foaia în 5 fâșii egale, pe lățime, sau 3-4 pe lungime.
Întindem peste prima fâșie un strat de cremă, o rulăm și o așezăm pe un platou. Ungem a doua fâșie cu cremă și o rulăm în continuarea primei foi. Continuăm așa cu toate fâșiile, apoi decorăm tortul cu crema rămasă și frișcă.
Dăm tortul la rece pentru 3-4 ore, apoi îl putem secționa și servi alături de cei dragi.
Spor și poftă bună!
Nu uitați să accesați și galeria foto, pentru a vedea și rețeta în imagini!
COMENTARII