Pâine / Pizza

Chifle umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Pentru gustări delicioase, sau pentru pachetele de a doua zi sunt chiar perfecte aceste chifle umplute cu carne și gratinate cu cașcaval.

Rețeta nu este deloc complicată. Cât timp se dospește aluatul pentru chifle ne ocupăm de pregătirea umpluturii. Ne plac tare mult aluaturile preparate în casă și de cum se mai răcorește afară avem toate motivele să deschidem cuptoarele.

Am mai pregătit anterior o rețetă de chifle umplute, dar pe care le-am copt sub formă de pâine rotundă. Foarte apreciate au fost. Pot fi servite la mic dejun alături de brânzeturi și legume proaspete. Dar pot fi servite și cu diferite sosuri.

Găsiți pe blog un articol cu patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi, perfecte și pentru chiflele umplute. Dacă optăm pentru umplutură picantă, alegem un sos dulce-acrișor, sau invers. Noi adorăm sosul de iaurt cu usturoi. Este cel mai potrivit pentru orice tip de gustare.

Rețeta de chifle umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Aluatul pentru chiflele umplute este foarte simplu de preparat, exact ca la rețeta clasică de pâine. Iar umplutura se prepară asemănător cu cea pentru paste, adică sosul ragu alla bolognese.

Dacă și voi îndrăgiți rețetele de aluaturi preparate în casă, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chifle umplute cu carne și gratinate cu cașcaval.

Bol cu Chifle umplute cu carne și gratinate cu cașcaval și chifle pe un șervețel, una secționată

Gătește Chifle umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Timp de preparare

120 min

Nivel

mediu

Porții

12

Chifle într-un bol negri și pe o farfurie albă

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 kg făină tip 650
  • 40 gr drojdie proaspătă
  • 1 linguriță de zahăr
  • 450 ml apă caldă
  • 75 ml ulei
  • 1/2 lingură de sare grunjoasă
  • Pentru umplutură:
  • 350 gr carne tocată, amestec
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov
  • 1/2 rădăcină mică de țelină
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 1 lingură de ulei
  • 150-200 ml vin roșu
  • sare și piper
  • cimbru
  • 2 linguri cu pastă de roșii
  • Pentru gratinat:
  • 200 gr cașcaval afumat

Mod de preparare

Mai întâi, ne ocupăm de pregătirea aluatului. Cernem făina într-un bol încăpător și o amestecăm cu sarea. O mai cernem odată pentru a fi aerată. Amestecăm drojdia cu zahărul până se lichefiază, adăugăm puțină apă caldă și o linguriță de făină și omogenizăm amestecul.

La mijlocul făinii din bol creăm o adâncitură unde punem drojdia. Acoperim vasul și îl lăsăm așa până se activează drojdia și se formează bule de aer deasupra. Apoi, turnăm din apa caldă, alternând cu ulei și încorporăm, treptat, făina de pe margini. Păstrăm puțin ulei și pentru la final, când vom forma chiflele.

Frământăm un aluat ușor ferm, mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină. Punem aluatul înapoi în bol, îl acoperim cu ștergare de bucătărie și îl lăsăm la dospit pentru aproximativ 50 de minute.

Între timp, pregătim umplutura.

Punem tigaia cu uleiul la încins și adăugăm carnea tocată, asezonată cu sare, piper și cimbru. Amestecăm bine pentru a se rumeni carnea uniform. Apoi adăugăm, pe rând, legumele tocate mărunt și din nou amestecăm. Completăm cu vinul roșu și lăsăm ingredientele să fiarbă până când se evaporă alcoolul. Adăugăm, spre final, pasta de roșii, iar la final, verdeața tocată. Lăsăm acest amestec la răcit până când se dospește aluatul.

Când aluatul este dospit îl împărțim în 12 părți pe care le modelăm sub forme sferice. Întindem fiecare sferă de aluat într-o foaie circulară și adăugăm peste aceasta o lingură de umplutură. Apoi strângem marginile aluatului în jurul umpluturii și modelăm chifla în mâini, astfel încât umplutura să fie complet acoperită cu aluat.

Așezăm chiflele în tavă și le mai lăsăm la dezvoltat 15 minute, timp în care încălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.

Coacem chiflele umplute pentru 20 de minute, la 200 de grade. Răzuim cașcavalul și îl presărăm peste chifle cu 5 minute înainte de stingerea focului.

Spor la preparat chifle umplute cu carne și gratinate cu cașcaval și poftă bună la savurat!