Gătește Chifle umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
Timp de preparare
120 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 1 kg făină tip 650
- 40 gr drojdie proaspătă
- 1 linguriță de zahăr
- 450 ml apă caldă
- 75 ml ulei
- 1/2 lingură de sare grunjoasă
- Pentru umplutură:
- 350 gr carne tocată, amestec
- 1 ceapă mare
- 1 morcov
- 1/2 rădăcină mică de țelină
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 1 lingură de ulei
- 150-200 ml vin roșu
- sare și piper
- cimbru
- 2 linguri cu pastă de roșii
- Pentru gratinat:
- 200 gr cașcaval afumat
Mod de preparare
Mai întâi, ne ocupăm de pregătirea aluatului. Cernem făina într-un bol încăpător și o amestecăm cu sarea. O mai cernem odată pentru a fi aerată. Amestecăm drojdia cu zahărul până se lichefiază, adăugăm puțină apă caldă și o linguriță de făină și omogenizăm amestecul.
La mijlocul făinii din bol creăm o adâncitură unde punem drojdia. Acoperim vasul și îl lăsăm așa până se activează drojdia și se formează bule de aer deasupra. Apoi, turnăm din apa caldă, alternând cu ulei și încorporăm, treptat, făina de pe margini. Păstrăm puțin ulei și pentru la final, când vom forma chiflele.
Frământăm un aluat ușor ferm, mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină. Punem aluatul înapoi în bol, îl acoperim cu ștergare de bucătărie și îl lăsăm la dospit pentru aproximativ 50 de minute.
Între timp, pregătim umplutura.
Punem tigaia cu uleiul la încins și adăugăm carnea tocată, asezonată cu sare, piper și cimbru. Amestecăm bine pentru a se rumeni carnea uniform. Apoi adăugăm, pe rând, legumele tocate mărunt și din nou amestecăm. Completăm cu vinul roșu și lăsăm ingredientele să fiarbă până când se evaporă alcoolul. Adăugăm, spre final, pasta de roșii, iar la final, verdeața tocată. Lăsăm acest amestec la răcit până când se dospește aluatul.
Când aluatul este dospit îl împărțim în 12 părți pe care le modelăm sub forme sferice. Întindem fiecare sferă de aluat într-o foaie circulară și adăugăm peste aceasta o lingură de umplutură. Apoi strângem marginile aluatului în jurul umpluturii și modelăm chifla în mâini, astfel încât umplutura să fie complet acoperită cu aluat.
Așezăm chiflele în tavă și le mai lăsăm la dezvoltat 15 minute, timp în care încălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.
Coacem chiflele umplute pentru 20 de minute, la 200 de grade. Răzuim cașcavalul și îl presărăm peste chifle cu 5 minute înainte de stingerea focului.
Spor la preparat chifle umplute cu carne și gratinate cu cașcaval și poftă bună la savurat!
COMENTARII