Gătește Ruladă cu mere caramelizate și nuci
Timp de preparare
35
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru foaie de ruladă de 23/37 cm:
- 3 ouă medii
- 100 gr făină
- 100 gr zahăr
- un praf de sare
- Pentru crema de vanilie:
- 500 ml lapte
- 125 gr zahăr
- 125 gr unt cu 82% grăsime
- 100 gr amidon de porumb
- 30 gr făină
- un praf de sare
- 20 ml esență de vanilie
- Pentru merele caramelizate:
- 500 gr mere
- sucul de la o lămâie
- 150 gr zahăr
- Pentru decor:
- cremă de vanilie
- 200 gr nuci
Mod de preparare
Primul lucru pe care îl facem este să aducem ingredientele pentru foaia de ruladă la temperatura camerei. Apoi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Separăm, în două boluri, albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și introducem mixerul în ele. Le mixăm energic până când devin spumoase și cristaline. Adăugăm, treptat, zahărul și le mixăm până obținem o bezea fermă. Adăugăm, unul câte unul, gălbenușurile, încorporându-le ușor în bezea. Apoi, adăugăm lingură cu lingură făina cernută, în prealabil.
Ungem tava cu unt topit, sau cu ulei și așezăm hârtie de copt în ea. Întindem peste hârtia de copt, compoziția pentru foaia de ruladă și o nivelăm uniform.
Coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade.
Când scoatem tava din cuptor, așezăm deasupra foii de ruladă un ștergar umezit și o lăsăm așa până la răcire. Acesta va ajuta foaia de ruladă să nu se usuce.
În timp ce se coace foaia de ruladă pregătim crema de vanilie, merele caramelizate și nucile.
Pentru prepararea cremei de vanilie, amestecăm amidonul cu făina și le diluăm cu puțin lapte rece. Restul de lapte îl punem la fiert cu un praf de sare și zahărul. Îl adăugăm peste compoziția de făină cu amidon, amestecând intens până la omogenizare. Fierbem crema de vanilie amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă. După stingerea focului adăugăm esența de vanilie, apoi acoperim crema, la contact, cu folie de prospețime și o dăm la rece. După răcire, adăugăm untul moale și mixăm intens pentru a deveni cremoasă.
Merele le tăiem în cuburi micuțe și le punem într-o crăticioară, pe foc, împreună cu sucul de lămâie și zahărul. Le lăsăm să se caramelizeze, amestecând ușor, apoi adăugăm și scorțișoara. Lăsăm merele să se tempereze ușor în sirop apoi le punem într-o sită la scurs. Coacem și nucile în tavă, pe hârtie de copt, apoi le mărunțim.
Când foaia de ruladă s-a răcit, o răsturnăm pe un blat de lucru și îndepărtăm hârtia de copt. O însiropăm ușor cu siropul scurs de la mere.
Întindem peste foaie jumătate din crema de vanilie, apoi presărăm peste ea cuburile de mere caramelizate și începem s-o rulăm de la un capăt. O împachetăm în hârtie de copt și o dăm la rece pentru 2-3 ore să se hidrateze. Apoi o așezăm pe un platou, întindem peste ea crema oprită și presărăm nucile. O dăm din nou la rece pentru minim 30 de minute, apoi o putem porționa și savura cu mare poftă.
Câteva felii subțiri de mere așezate frumos deasupra va oferi un plus de culoare și aspect plăcut.
Să vă fie de folos!
COMENTARII