Mâncăruri cu carne

Cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată

Pentru weekendurile când se strânge toată familia în jurul mesei de prânz, merită preparată această rețetă de cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată. Este o mâncare gustoasă, consistentă și foarte apreciată, mai ales servită cu o salată de murături, sau de legume proaspete.

Cartofii și pastele sunt pe primul loc atunci când dorim o mâncare consistentă și ușor de preparat. Avantajul acestor ingrediente este acela că le poți combina în multiple feluri.

Includem cartofii în toate categoriile de mâncare, de la salate, ciorbe și supe, feluri principale, la aluaturi dulci sau sărate.

Din categoria rețetelor de aluaturi cu cartofi vă recomand de pe blog rețeta de plăcintă aperitiv cu aluat de cartofi, preparată la tigaie. Se poate prepara atunci când ne rămâne piure de cartofi pentru a doua zi.

Iar una dintre cele mai simple rețete cu cartofi de pe blog este rețeta de piure de cartofi cu ceapă caramelizată. Este o rețetă de post simplă, rapidă și ușor de preparat, consistentă și cu gust delicios.

Ce conține rețeta de cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată

Pentru a oferi un gust deosebit cartofilor îi preparăm mai întâi la cuptor. Îi feliem în rondele pe care le așezăm în tavă și le condimentăm după gust. Mai așezăm printre ele și rondele decupate din căpățâni de usturoi pentru gust și aromă plăcută.

Apoi, așezăm cartofii în straturi succesive cu șuncă afumată și cașcaval răzuit printre ei. Mai pregătim o compoziție de ouă cu smântână și o turnăm peste aceștia. Apoi, punem vasul la cuptor și lăsăm cartofii să se gratineze frumos la suprafață.

Dacă și voi adorați preparatele pe bază de cartofi, găsiți pe blog mai multe rețete din toate categoriile.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pepagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată.

Cartofi gratinați în forma de copt și în farfurie

Gătește Cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată

Timp de preparare

50 min

Nivel

mediu

Porții

8

Cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată în vas alb

Ingrediente

  • 600 gr cartofi albi
  • sare și piper
  • boia de ardei
  • rozmarin și busuioc, uscate
  • 1 căpățână de usturoi
  • 3 fire de ceapă verde
  • 250 gr cașcaval
  • 250 gr șuncă afumată
  • 50 gr unt
  • 3 ouă
  • 3 linguri de smântână acră

 

 

Mod de preparare

Mai întâi curățăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem rondele. Topim untul, trecem rondelele de cartofi prin el și le așezăm în tavă, pe hârtie de copt. Presărăm condimentele peste ei și adăugăm rondele din căpățâna de usturoi printre cartofi. Punem tava la cuptor pentru 30-35 de minute, la 200 de grade Celsius. Coacem două tăvi de cartofi.

Între timp, amestecăm ouăle cu sare, piper și câte puțin din condimentele enumerate, mai puțin rozmarin. Adăugăm și smântâna și omogenizăm amestecul.

Răzuim cașcavalul, iar șunca afumată o tăiem în cuburi micuțe.

Ungem o formă de copt cu untul topit, rămas de la cartofi.

Când cartofii sunt copți, îi lăsăm să se tempereze 5-6 minute, apoi îi asamblăm în forma de copt. Așezăm un rând de cartofi, îi ungem cu compoziția de ouă și smântână. Presărăm bucăți de șuncă și cașcaval răzuit și continuăm cu alt rând de cartofi. Repetăm straturile până când terminăm ingredientele.

Punem forma de copt la cuptor pentru 12-15 minute, la 200 de grade Celsius.

Servim delicioșii cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată, calzi, alături de murături sau salata preferată.

Spor și poftă bună!