Gătește Zacuscă cu morcovi și mere verzi
Timp de preparare
120 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
- 1 kg morcovi
- 1 kg mere verzi
- 500 gr vinete coapte
- 500 gr ardei copți
- 250 gr ceapă
- 500 gr pastă de roșii
- 2 căței de usturoi
- sare și piper, după gust
- 200 ml de ulei de măsline
Mod de preparare
Mai întâi ne vom ocupa de pregătirea tuturor ingredientelor.
Începem cu spălarea vinetelor și a ardeilor, ștergerea lor, apoi coacerea. După coacere curățăm vinetele și ardeii și le tocăm mărunt, ca pentru rețeta clasică de zacuscă.
Curățăm ceapa, o tocăm mărunt și o punem la călit într-o cratiță cu ulei. Adăugăm și doi căței de usturoi curățați și tocați mărunt.
Curățăm morcovii și îi dăm pe răzătoare, apoi îi adăugăm peste ceapă, când aceasta este ușor pătrunsă. Amestecăm bine morcovii cu ceapa și usturoiul și mai picurăm puțin din sucul lăsat de ardeii copți. Nu punem mult, doar 2- 3 linguri, pentru a nu se arde ceapa și morcovii.
Apoi adăugăm ardeii copți tocați mărunt și vinetele coapte, tocate mărunt. Adăugăm și merele date pe răzătoare și punem cratița la cuptor pentru o oră, la 180 de grade Celsius. După acest interval de timp, scoatem cratița din cuptor și punem pasta de roșii. Tot acum adăugăm și sare și piper. Mai fierbem zacusca cu morcovi și mere verzi pentru 30 de minute. Gustăm zacusca și în funcție de gust mai adăugăm sare, piper și, opțional, puțin zahăr.
Punem zacusca fierbinte în borcanele sterilizate, de asemeni, fierbinți.
Capsăm capacele borcanelor și le punem în cuptorul cald, cu focul stins. Le lăsăm acolo până când se vor răci, apoi le vom eticheta și depozita pe raftul din cămară.
Este o altfel de zacuscă, dar care va cuceri cu siguranță pe cel care o degustă.
COMENTARII