Conserve

Zacuscă cu morcovi și mere verzi

Toamna cu roadele ei bogate ne inspiră la prepararea cât mai multor rețete de conserve pentru iarnă. Adunăm în borcane toate aromele și culorile legumelor pentru a ne bucura de ele mai târziu. De data aceasta ne-am gândit la o rețetă de zacuscă cu morcovi și mere verzi.

Zacusca, prin definiția ei originală, trebuie să conțină vinete și ardei copți. Dar pe lângă acestea, nu ne reține nimeni să dăm frâu liber imaginației și să le combinăm cu multe alte legume sau fructe, după gustul propriu. Iar pentru că morcovii dulci se combină perfect cu merele verzi, vor da un gust deosebit combinației de vinete cu ardei copți. Încercați și o să vă convingeți!

Iar o altă rețetă de zacuscă pe care v-o recomandăm s-o încercați, este cea de zacuscă de vinete cu legume mexicane. Este chiar delicioasă, are un gust dulce-picant și este mai consistentă decât zacusca clasică.

Iar rețeta noastră de zacuscă preferată rămâne cea de zacuscă de vinete cu ciuperci champignon. Ciupercile influențează plăcut gustul, iar dacă folosim ciuperci proaspete, cu atât mai bine.

Cum se prepară rețeta de zacuscă cu morcovi și mere verzi

Pentru rețeta de față aportul mai mare de cantitate îl vor avea morcovii și merele verzi. În rest, sunt nelipsite vinetele, ardeii copți, ceapa și pasta de roșii. Ca și condimente folosim doar sare, piper și zahăr.

Chiar dacă preparăm an de an rețeta clasică de zacuscă, ne place să mai preparăm și alte sortimente.

Dacă și voi sunteți în căutare de mai multe rețete de zacuscă, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete în secțiunea ”Conserve”.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de zacuscă cu morcovi și mere verzi.

Zacuscă cu morcovi și mere verzi în borcane, unul desfăcut, alături de legume proaspete

Gătește Zacuscă cu morcovi și mere verzi

Timp de preparare

120 min

Nivel

mediu

Porții

24

Zacuscă cu morcovi și mere verzi în borcane, unul desfăcut, alături de legume proaspete

Ingrediente

  • 1 kg morcovi
  • 1 kg mere verzi
  • 500 gr vinete coapte
  • 500 gr ardei copți
  • 250 gr ceapă
  • 500 gr pastă de roșii
  • 2 căței de usturoi
  • sare și piper, după gust
  • 200 ml de ulei de măsline

Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de pregătirea tuturor ingredientelor.

Începem cu spălarea vinetelor și a ardeilor, ștergerea lor, apoi coacerea. După coacere curățăm vinetele și ardeii și le tocăm mărunt, ca pentru rețeta clasică de zacuscă.

Curățăm ceapa, o tocăm mărunt și o punem la călit într-o cratiță cu ulei. Adăugăm și doi căței de usturoi curățați și tocați mărunt.

Curățăm morcovii și îi dăm pe răzătoare, apoi îi adăugăm peste ceapă, când aceasta este ușor pătrunsă. Amestecăm bine morcovii cu ceapa și usturoiul și mai picurăm puțin din sucul lăsat de ardeii copți. Nu punem mult, doar 2- 3 linguri, pentru a nu se arde ceapa și morcovii.

Apoi adăugăm ardeii copți tocați mărunt și vinetele coapte, tocate mărunt. Adăugăm și merele date pe răzătoare și punem cratița la cuptor pentru o oră, la 180 de grade Celsius. După acest interval de timp, scoatem cratița din cuptor și punem pasta de roșii. Tot acum adăugăm și sare și piper. Mai fierbem zacusca cu morcovi și mere verzi pentru 30 de minute. Gustăm zacusca și în funcție de gust mai adăugăm sare, piper și, opțional, puțin zahăr.

Punem zacusca fierbinte în borcanele sterilizate, de asemeni, fierbinți.

Capsăm capacele borcanelor și le punem în cuptorul cald, cu focul stins. Le lăsăm acolo până când se vor răci, apoi le vom eticheta și depozita pe raftul din cămară.

Este o altfel de zacuscă, dar care va cuceri cu siguranță pe cel care o degustă.