Garnituri / Legume

Conopidă întreagă la cuptor

Dacă vă place conopida, pentru una dintre mesele principale ale zilei, încercați rețeta de conopidă întreagă la cuptor. Este foarte gustoasă preparată în acest mod.

Conopida este o legumă deosebit de apreciată toamna, datorită conținutului bogat în nutrienți.  Poate fi inclusă cu succes în diferite preparate culinare. Rețetele cu conopidă sunt foarte versatile, mai ales, datorită formei ei. O putem prepara la cuptor, întreagă, ca în rețeta de față. Dar o putem prepara și feliată. O putem prepara fiartă, în supe și ciorbe, dar o putem include și în mâncăruri scăzute.

Una dintre rețetele mult adorate cu conopidă este rețeta de conopidă pane. Se prepară simplu și arată foarte bine pe un platou cu aperitive.

O altă rețetă pe care o putem prepara simplu și ușor, este rețeta de steak de conopidă la cuptor. Are un gust deosebit și merge servită cu un sos delicios de pătrunjel – vedeți aici rețeta sosului!

Dar, cel mai mult și cel mai mult ne place conopida murată. O putem mura simplă sau inclusă în murăturile asortate. Este tare gustoasă și împrumută diferite culori, de la ingredientele adăugate.

Cum se prepară rețeta de conopidă întreagă la cuptor

Pentru rețeta de față nu avem mare lucru de făcut. Preparăm un sos din unt cu condimente cu care ungem conopida, apoi o dăm la cuptor. O acoperim la început cu hârtie de copt pentru a nu se rumeni prea mult la suprafață.  Fiecare poate adăuga în sosul pentru uns conopida ce condimente dorește.

Iar pentru servit, putem apela la diferite sosuri precum un sos de roșii, un sos de iaurt, sos pesto, etc.

Dacă v-ați propus să includeți conopida în meniurile voastre, vă invit să descoperiți pe blog mai multe rețete. Tastați cuvântul ”conopidă” în caseta de căutare și veți descoperi toate rețetele cu conopidă.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de conopidă întreagă la cuptor.

Conopidă preparată la cuptor, așezată pe un tocător de lemn cu hârtie de copt

Gătește Conopidă întreagă la cuptor

Timp de preparare

60 min

Nivel

ușor

Porții

8

Conopidă întreagă la cuptor, în tavă, pe hârtie de copt

Ingrediente

  • 1 conopidă de mărime medie
  • apă și oțet pentru curățat conopida
  • 50 gr de unt topit
  • 1 lingură cu suc de lămâie
  • 3 căței de usturoi
  • 1/2 linguriță cu pudră de ghimbir
  • 1 lingură de zahăr pudră
  • 1/2 linguriță cu boia de ardei dulce
  • sare și piper, proaspăt măcinate
  • pătrunjel proaspăt

Mod de preparare

Începem cu pregătirea conopidei care necesită curățare de frunze și de cotor și spălare în apă rece. Apoi punem conopida într-un vas cu apă rece și 2 linguri de oțet pentru 10 minute. Apoi o mai clătim cu apă rece și o lăsăm la scurs. Oțetul va acționa prin degajarea acidității sale și va omorî insectele ascunse în buchetele de conopidă.

Între timp pornim cuptorul la 200 de grade Celsius și pregătim sosul cu care vom unge conopida.

Curățăm usturoiul și îl pisăm cu sare grunjoasă. Topim untul, îl lăsăm la temperat apoi îl amestecăm cu usturoiul pisat, pudra de ghimbir, zahărul pudră și toate celelalte condimente. Amestecăm bine, apoi adăugăm și sucul de lămâie. Dacă vă întrebați de ce adăugăm și zahăr, acesta va neutraliza gustul acru lăsat de oțet, dar și de sucul de lămâie. Sucul de lămâie este important pentru a împiedica oxidarea conopidei și, în același timp, o ajută să se pătrundă mai bine.

Așezăm conopida în tavă, pe o foaie de hârtie de copt. O ungem pe toată suprafața cu sosul pregătit. Înfășurăm bine conopida cu hârtia de copt și o dăm la cuptor pentru o oră. Dacă dorim să scurtăm din timpul de coacere acoperim conopida peste hârtia de copt și cu folie de aluminiu.

Cu 10 minute înainte de expirarea timpului de coacere, desfacem conopida din hârtia de copt și o lăsăm să se rumenească frumos.

O servim decorată cu pătrunjel verde și sosurile preferate.

Spor și poftă bună!