Dulciuri

Plăcintă învârtită cu dovleac

Printre deserturile simple, dar foarte gustoase, pe care le putem prepara cu dovleac, se numără și rețeta de plăcintă învârtită cu dovleac.

Foile subțiri de plăcintă, crocante la exterior și umplutura aromată de dovleac, fac acest desert irezistibil. Se poate opta pentru foile de plăcintă din comerț, dar aluatul pentru foi se poate prepara cu ușurință și în propria bucătărie.

Vedeți aici rețeta pentru foi subțiri de plăcintă.

Foarte mult ne plac deserturile cu dovleac. Nu ratăm sezonul dovlecilor fără a ne răsfăța maxim cu preparate dulci sau sărate cu dovleac. Dovleacul oferă savoare și culoare preparatelor, dar este și recomandat pentru beneficiile care le are asupra sănătății.

Dintre rețetele cu dovleac de pe blog vă recomand, în mod deosebit, să încercați rețeta de negresă marmorată cu dovleac copt. Este și gustoasă și spectaculoasă și se prepară destul de simplu.

Iar o altă rețetă cu dovleac care încântă mai întâi privirile, apoi și papilele, este rețeta de ruladă cu dovleac și mac. Este spectaculos contrastul de culori!

Cum se prepară rețeta de plăcintă învârtită cu dovleac

 

Pentru rețeta de față, după cum am spus mai sus, puteți prepara foile în casă, sau apelați la cele din comerț. De asemeni, pentru umplutură puteți opta pentru dovleac copt, sau pentru dovleac răzuit și caramelizat cu zahăr și unt sau ulei.

Noi am optat pentru foile din comerț, de data aceasta și pentru dovleacul caramelizat. Câteva semințe de dovleac presărate pe deasupra plăcintei oferă acesteia un plus de efect crocant.

Dacă și voi adorați rețetele cu dovleac, găsiți pe blog o colecție vastă de astfel de rețete. Tastați cuvântul ”dovleac” în caseta de căutare pentru a le descoperi.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de plăcintă învârtită cu dovleac.

Plăcinrta cu foi subțiri și dovleac caramelizat secționată pe un tocător de lemn rustic

Gătește Plăcintă învârtită cu dovleac

Timp de preparare

40 min

Porții

20

Plăcintă învârtită cu dovleac pe un tocător de lemn rotund, așezat pe un ștergar gri

Ingrediente

  • 1 pachet de foi de plăcintă
  • 50 gr de unt moale
  • 1 ou pentru uns aluatul
  • câteva semințe de dovleac, mărunțite
  • Pentru umplutură:
  • 1200 gr dovleac răzuit
  • 150 gr de zahăr
  •  1 linguriță cu pudră de scorțișoară
  • 25 gr de unt
  • 1 lingură de griș

Mod de preparare

Ne ocupăm, mai întâi de umplutură. Feliem dovleacul, îndepărtăm coaja și semințele și dăm miezul pe răzătoarea mare. Punem răzătura de dovleac într-o cratiță, adăugăm zahărul și amestecăm. Așezăm cratița pe foc și caramelizăm dovleacul până când este bine pătruns. Adăugăm și untul și scorțișoara, iar în funcție de cât sirop se formează, adăugăm și griș. Lăsăm compoziția de dovleac la răcit și ne ocupăm de foile de plăcintă.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

După decongelarea foilor le așezăm una peste alta în grupuri de patru foi. Le ungem între ele cu unt topit, folosind o pensulă. Vom obține 3 grupuri( pachetul a avut 12 foi).

La câte unul din capetele grupurilor de foi întindem câte 1/3 din compoziția de dovleac, apoi rulăm. Rulăm încă odată rulourile obținute, unul în continuarea celuilalt, sub formă de spirală, direct într-o formă de copt rotundă și tapetată cu hârtie de copt.

Ungem suprafața plăcintei cu ou bătut și presărăm câteva semințe mărunțite. Coacem delicioasa plăcintă învârtită cu dovleac pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.

O lăsăm să se tempereze, apoi o putem porționa. Opțional, o putem decora cu zahăr pudră.

Spor și poftă bună!