Gătește Plăcintă învârtită cu dovleac
Timp de preparare
40 min
Porții
20
Ingrediente
- 1 pachet de foi de plăcintă
- 50 gr de unt moale
- 1 ou pentru uns aluatul
- câteva semințe de dovleac, mărunțite
- Pentru umplutură:
- 1200 gr dovleac răzuit
- 150 gr de zahăr
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
- 25 gr de unt
- 1 lingură de griș
Mod de preparare
Ne ocupăm, mai întâi de umplutură. Feliem dovleacul, îndepărtăm coaja și semințele și dăm miezul pe răzătoarea mare. Punem răzătura de dovleac într-o cratiță, adăugăm zahărul și amestecăm. Așezăm cratița pe foc și caramelizăm dovleacul până când este bine pătruns. Adăugăm și untul și scorțișoara, iar în funcție de cât sirop se formează, adăugăm și griș. Lăsăm compoziția de dovleac la răcit și ne ocupăm de foile de plăcintă.
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
După decongelarea foilor le așezăm una peste alta în grupuri de patru foi. Le ungem între ele cu unt topit, folosind o pensulă. Vom obține 3 grupuri( pachetul a avut 12 foi).
La câte unul din capetele grupurilor de foi întindem câte 1/3 din compoziția de dovleac, apoi rulăm. Rulăm încă odată rulourile obținute, unul în continuarea celuilalt, sub formă de spirală, direct într-o formă de copt rotundă și tapetată cu hârtie de copt.
Ungem suprafața plăcintei cu ou bătut și presărăm câteva semințe mărunțite. Coacem delicioasa plăcintă învârtită cu dovleac pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.
O lăsăm să se tempereze, apoi o putem porționa. Opțional, o putem decora cu zahăr pudră.
Spor și poftă bună!
COMENTARII