Gătește Ruladă cu mere și gem de gutui
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 550 gr făină
- 250 gr apă minerală
- 125 gr ulei de floarea soarelui
- 50 gr zahăr
- 1 linguriță cu drojdie uscată
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță cu suc de lămâie
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- Pentru umplutură:
- 500 gr mere răzuite
- 30 gr zahăr vanilinat
- 400 gr dulceață de gutui
- 1 linguriță scorțișoară
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor
Mod de preparare
Pentru prepararea aluatului fraged, amestecăm într-un bol făina cu drojdia uscată și sarea. Zahărul îl amestecăm cu uleiul, esența și apa minerală. Adăugăm bicarbonatul de sodiu stins în sucul de lămâie. Omogenizăm bine și turnăm treptat acest amestec peste ingredientele din bol. Amestecăm bine și frământăm puțin aluatul până când nu va mai fi lipicios.
Îl acoperim cu folie și îl lăsăm la odihnit pentru 30 de minute.
Între timp, pregătim umplutura.
Curățăm merele, le răzuim și le caramelizăm puțin într-o tigaie, amestecate cu zahărul vanilinat și scorțișoara. Le lăsăm doar până își schimbă culoarea și se formează sirop.
După ce se răcesc le amestecăm cu gemul de gutui.
Întindem aluatul într-o foaie de aproximativ 7-8 mm grosime pe care o ungem cu amestecul de mere și gem de gutui. O rulăm și o așezăm într-o tavă, pe hârtie de copt.
Coacem delicioasa ruladă cu mere și gem de gutui la 180 de grade cu ventilație sus și jos, pentru 35-40 de minute. După răcire, o decorăm cu zahăr pudră cu aromă de vanilie. O lăsăm la loc răcoros câteva ore înainte de a o porționa, pentru a se frăgezi bine aluatul. Mult mai frumos se va porționa a doua zi.
COMENTARII