Deserturi de post

Ruladă cu mere și gem de gutui

Dacă vă plac deserturile cu mere sau cu gem de fructe, puteți face diferite combinații, chiar și în varianta de post. Una dintre acestea poate fi rețeta de ruladă cu mere și gem de gutui.

Rețeta este ușor asemănătoare cu cea de plăcintă cu mere și dulceață de gutui, dar în varianta de post. Combinația de mere și gutui este una gustoasă și foarte aromată. Ne place mult și o folosim foarte des.

O altă rețetă de desert de post în care putem folosi această combinație ar fi rețeta tortului de mere umplute cu rahat. Înlocuim rahatul cu gem de gutui și folosim mere cât mai acrișoare. Este o idee de tort delicios de post pentru o masă de sărbătoare, sau chiar pentru o aniversare.

Iar din categoria rețetelor cu mere, tot de post, v-aș mai recomanda de pe blog și rețeta de prăjitură cu mere cuburi și crumble. Se prepară un aluat fraged, foarte simplu. O parte din el se pune la congelator, pentru a se răzui deasupra prăjiturii, înainte de coacere.

Cum se prepară rețeta de ruladă cu mere și gem de gutui

Pentru prăjitura de față pregătim tot un aluat fraged pe care îl ungem cu un amestec de mere răzuite și gem de gutui. Putem pune chiar mere tăiate în cuburi, pentru un aspect mai plăcut și pentru a diferenția gusturile. Găsim foarte multe idei de a prepara și dulciuri de post, doar trebuie să dăm curs liber imaginației, având ca bază rețete clasice.

Găsiți astfel de rețete pe blog în secțiunea ”Deserturi de post”.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ruladă cu mere și gem de gutui.

Două porții de ruladă cu mere și gem de gutui pe o farfurie, alături de un borcan cu gem de gutui și mere

Gătește Ruladă cu mere și gem de gutui

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

16

Ruladă de post cu mere și gutui porționată pe o tavă de lemn, alături de un borcan cu gem

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 550 gr făină
  • 250 gr apă minerală
  • 125 gr ulei de floarea soarelui
  • 50 gr zahăr
  • 1 linguriță cu drojdie uscată
  • 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță cu suc de lămâie
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie
  • Pentru umplutură:
  • 500 gr mere răzuite
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • 400 gr dulceață de gutui
  • 1 linguriță scorțișoară
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor

Mod de preparare

Pentru prepararea aluatului fraged, amestecăm într-un bol făina cu drojdia uscată și sarea. Zahărul îl amestecăm cu uleiul, esența și apa minerală. Adăugăm bicarbonatul de sodiu stins în sucul de lămâie. Omogenizăm bine și turnăm treptat acest amestec peste ingredientele din bol. Amestecăm bine și frământăm puțin aluatul până când nu va mai fi lipicios.

Îl acoperim cu folie și îl lăsăm la odihnit pentru 30 de minute.

Între timp, pregătim umplutura.

Curățăm merele, le răzuim și le caramelizăm puțin într-o tigaie, amestecate cu zahărul vanilinat și scorțișoara. Le lăsăm doar până își schimbă culoarea și se formează sirop.

După ce se răcesc le amestecăm cu gemul de gutui.

Întindem aluatul într-o foaie de aproximativ 7-8 mm grosime pe care o ungem cu amestecul de mere și gem de gutui. O rulăm și o așezăm într-o tavă, pe hârtie de copt.

Coacem delicioasa ruladă cu mere și gem de gutui la 180 de grade cu ventilație sus și jos, pentru 35-40 de minute. După răcire, o decorăm cu zahăr pudră cu aromă de vanilie. O lăsăm la loc răcoros câteva ore înainte de a o porționa, pentru a se frăgezi bine aluatul. Mult mai frumos se va porționa a doua zi.