Dulciuri

Bomboloni cu cremă de lămâie

Ne plac gogoșile și ne place să le preparăm în cât mai multe moduri, simple sau umplute. Iar una dintre rețetele de gogoși umplute, mult adorate de întreaga familie este rețeta de Bomboloni cu cremă de lămâie.

Bomboloni este denumirea unor gogoși din bucătăria italiană preparate cu unt în aluat și umplute cu diferite creme. Sunt pufoase și rotunde, ca o bombă, de unde și denumirea acestora.

Asemănătoare acestei rețete, mai găsiți pe blog și rețeta de gogoși austriece denumită Krapfen. Acestea se umplu, tradițional, cu gem de caise, dar se pot servi și simple.

Și tot din bucătăria internațională, vă mai recomand și rețeta de gogoși braziliene. Acestea se prepară dintr-un aluat mai dens, cu praf de copt în loc de drojdie. După preparare se glazurează cu ciocolată și se tăvălesc prin nucă de cocos.

Indiferent de modul de preparare și de bucătăria de care aparțin, gogoșile sunt printre cele mai adorate deserturi.

Cum se prepară rețeta de bomboloni cu cremă de lămâie

 

Gogoșile italiene se deosebesc de gogoșile din bucătăria românească prin adaosul de grăsime în aluat. Ouă în aluat mai punem și noi, dar nu și grăsime. Untul topit adăugat în aluat face ca gogoșile să fie mai speciale. Iar umplute cu crema de lămâie sunt de-a dreptul deosebite.

Crema de lămâie se poate înlocui cu cremă de vanilie, sau chiar cu ciocolată. În orice combinație alegem să le preparăm, deliciul va fi maxim.

Dacă și voi apreciați maxim gogoșile, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de bomboloni cu cremă de lămâie.

Bomboloni cu cremă de lămâie în bol negru, alături de o ceașcă de cafea și o farfurie cu zahăr pudră într-o sită

Gătește Bomboloni cu cremă de lămâie

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

20

Bomboloni cu cremă de lămâie în bol negru, alături de o ceașcă de cafea și o farfurie cu zahăr pudră într-o sită

Ingrediente

  • Pentru prepararea gogoșilor Bomboloni:
  • 750 gr de făină
  • 25 gr de drojdie proaspătă
  • 250 ml de lapte
  • 2 ouă mari + 1 gălbenuș
  • 150 gr de zahăr
  • 150 gr de unt
  • 1/4 linguriță de sare
  • coaja rasă de la 1/2 lămâie
  • 1 lingură cu extract de vanilie
  • 500 ml de ulei pentru prăjit
  • Pentru crema de lămâie:
  • 2 gălbenușuri
  • 150 gr de zahăr
  • 450 ml de lapte
  • 150 gr de făină
  • 50 ml de limoncello
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • coaja răzuită de la 1/2 lămâie
  • 1 vârf de linguriță cu sare

Mod de preparare

Pentru a prepara aluatul de gogoși italiene, mai întâi amestecăm într-un bol, drojdia cu o lingură de zahăr, una de făină și 100 ml de lapte cald. Amestecăm până când drojdia și zahărul sunt diluate și compoziția devine omogenă. Acoperim bolul și lăsăm drojdia la activat 10-15 minute.

Apoi, cernem 700 gr de făină într-un bol încăpător. Apoi creăm un loc adânc în mijlocul ei și punem acolo cele două ouă, gălbenușul și drojdia activată. În restul de lapte cald topim zahărul și sarea, iar untul îl punem la topit.

Începem să amestecăm ingredientele din bol, adăugând treptat și laptele cald, apoi vanilia, coaja de lămâie și untul topit.

Frământăm bine aluatul până când devine compact și nelipicios. Mai adăugăm puțină făină, dacă mai necesită. Acoperim aluatul și îl lăsăm la dospit timp de 40-50 de minute, la loc cald.

După acest interval de timp, rupem din aluat mici bucăți și le dăm forme sferice pe masa presărată cu făină.  Le mai lăsăm la dospit 10-15 minute pentru a se mai dezvolta.

Pentru a prepara crema de lămâie, amestecăm făina cu laptele în care dizolvăm zahărul și sarea. Adăugăm coaja de lămâie, sucul de lămâie și limoncello, apoi gălbenușurile. Omogenizăm bine compoziția și o fierbem până când se îngroașă ca o budincă. Acoperim crema de lămâie cu o folie direct la contact și o lăsăm la răcit.

După ce gogoșile se mai dezvoltă le scufundăm în cratița cu ulei încins, de pe foc. Scoatem gogoșile bomboloni pe prosoape de hârtie și le lăsăm la temperat înainte de a le umple cu cremă.

Apoi, înțepăm gogoșile cu o țepușă de frigărui și le umplem prin acel loc cu crema de vanilie, folosind un dispozitiv de decorat prăjituri și torturi. Servim delicioasele bomboloni cu cremă de lămâie simple, sau decorate cu zahăr.