Gătește Cozonac împletit cu mac și stafide
Timp de preparare
50 min
Nivel
mediu
Porții
1
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 500 gr de făină
- 7 gr drojdie uscată
- 100 gr de zahăr
- 2 ouă
- 75 gr de unt
- 250 ml de lapte
- 1 vârf de cuțit sare
- coajă de lămâie și de portocală
- 2 lingurițe cu esență de rom
- Pentru umplutură:
- 200 gr de mac măcinat
- 100 ml de lapte
- 1 ou
- 50 gr unt
- 100 gr de zahăr
- 50 gr stafide
- 50 gr alune sau migdale
- Pentru glazurat:
- 30 ml de apă
- 150 gr de zahăr
- 20 gr de unt
- 50 gr fistic măcinat
Mod de preparare
Pregătim aluatul pentru cozonac împletit cu mac și stafide.
Punem laptele călduț, drojdia și o lingură de zahăr într-un bol. Amestecăm bine până când se dizolvă drojdia și zahărul și se omogenizează amestecul.
În alt bol mai încăpător cernem făina și facem o adâncitură în mijloc. Adăugăm acolo amestecul de lapte cu drojdie. Presărăm o lingură de făină peste acesta și acoperim vasul cu un ștergar curat. Lăsăm bolul la loc cald și ferit de curent pentru 15-20 de minute.
Amestecăm ouăle amestecate cu sarea, zahărul și cojile de citrice răzuite fin și le adăugăm peste maiaua de drojdie dezvoltată. Începem să încorporăm și făina din bol și frământăm aluatul fie manual, fie folosind mixerul. La final de frământare încorporăm în aluat untul topit. Acoperim aluatul pentru cozonac cu un ștergar și îl lăsăm la dospit, la loc cald, timp de o oră.
Între timp pregătim compoziția de mac.
Punem laptele la fiert și adăugăm untul. După topirea untului lăsăm laptele să atingă punctul de fierbere. Măcinăm macul foarte fin și îl adăugăm peste laptele fierbinte. Adăugăm și zahărul și stingem focul. Amestecăm bine până la omogenizare și acoperim vasul cu un capac. Îl lăsăm așa până când se răcește, iar aluatul de cozonac este dospit. Când compoziția de mac este răcită, adăugăm oul și omogenizăm.
Pentru a forma minunatul cozonac împletit cu mac și stafide împărțim aluatul în două părți egale. Împărțim și compoziția de mac tot în două părți.
Întindem fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară cu lungimea aproximativă de 50 cm. Ungem foaia cu compoziția de mac, presărăm stafide și alune și rulăm. Procedăm asemănător și cu a doua foaie de aluat apoi împletim cele două rulouri.
Ungem forma de copt cu unt sau cu ulei și așezăm cozonacul împletit în ea.
Îl mai lăsăm la dezvoltat 35-40 de minute, acoperit cu un ștergar.
Între timp, încălzim cuptorul la 175 de grade Celsius. Înainte de a introduce cozonacul în cuptor, crestăm aluatul la suprafață din loc în loc.
Coacem cozonacul pentru 50 de minute la 175 de grade Celsius.
Înainte de a scoate cozonacul din cuptor preparăm un sos caramel pentru a-l glazura. Punem apa într-o crăticioară și adăugăm zahărul. Lăsăm zahărul să se topească apoi adăugăm untul. Amestecăm bine până când se topește și untul și sosul este omogen.
Glazurăm cozonacul fierbinte cu zahărul caramelizat, folosind o pensulă.
Apoi presărăm fistic mărunțit pe deasupra și lăsăm deliciosul cozonac împletit cu mac și stafide să se răcească pentru a-l putea porționa frumos.
COMENTARII