Gătește Tort cu ciocolată și piersici din compot
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru blat cu diametrul de 24 cm:
- 6 ouă
- 200 gr zahăr
- 150 gr făină
- 50 gr amidon alimentar
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- un praf de sare.
- Pentru crema de ciocolată:
- 300 gr ciocolată cu lapte
- 300 gr frișcă lichidă
- 50 gr unt
- 1 linguriță cu esență de vanilie
- 1 praf de sare
- 900 gr compot de piersici decojite
- Pentru glazură:
- 100 gr ciocolată amăruie
- 100 ml frișcă lichidă.
Mod de preparare
Începem cu pregătirea blatului de tort care are nevoie și de un timp de repaus după răcire, pentru a se secționa mai bine. Ar fi indicat să-l preparăm de seara.
Cum preparăm blat simplu de tort
Separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm spumă, apoi adăugăm zahărul, treptat. Mixăm continuu până obținem o bezea fermă și lucioasă.
Cu o spatulă încorporăm si gălbenușurile amestecând delicat, de sus în jos. La final încorporăm făina cernută împreună cu amidonul, cu aceleași mișcări delicate pentru a se menține compoziția aerată. Coacem blatul de tort în forma tapetată cu hârtie de copt, pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Apoi îl lăsăm la răcit.
Cum preparăm crema de ciocolată
Punem frișca lichidă într-un vas, pe foc.
Lăsăm frișca lichidă să se încălzească, dar fără a atinge punctul de fierbere pentru a nu-și pierde proprietățile. Stingem focul, rupem ciocolata în bucăți mici, și o adăugăm în vasul cu frișcă. Adăugăm și un praf de sare, esența și untul și amestecăm intens până când ciocolata este topită, iar crema omogenizată. O lăsăm să se răcească mai întâi la temperatura camerei, apoi o punem la frigider.
După ce este bine răcită, introducem mixerul în cremă pentru a-i oferi cremozitatea necesară.
Cum montăm deliciosul tort cu ciocolată și piersici din compot
Secționăm blatul de tort în două părți aproximativ egale. Scurgem piersicile din compot și însiropăm blaturile cu siropul scurs.
Împărțim crema de ciocolată în două părți. Din prima parte de cremă întindem jumătate peste prima secțiune de blat. Așezăm felii de piersici peste ea și le acoperim cu a doua jumătate din cantitatea de cremă.
Așezăm al doilea blat și îmbrăcăm tortul de jur împrejur și deasupra cu a doua parte de cremă. Oprim 2-3 linguri de cremă și pentru decor.
Punem tortul la rece pentru o oră, apoi preparăm glazura de ciocolată.
Topim ciocolata în frișca încălzită, ca la pasul anterior. Amestecăm pentru omogenizare, apoi lăsăm glazura 10 minute să se mai tempereze și întindem deasupra tortului.
Decorăm tortul cu felii de piersici și crema oprită și îl punem la rece pentru cel puțin 4-5 ore. Apoi îl putem porționa și savura alături de cei dragi.
COMENTARII