Gătește Prăjitură cu iaurt și afine, fără coacere
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- 1 pachet de pișcoturi Savoiardi
- 250 ml lapte
- 350 gr iaurt grecesc
- 150 ml smântână pentru frișcă
- 150 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 15 gr gelatină
- 1 praf de sare
- 250 gr afine
- 50 gr zahăr
- 2 linguri de apă
- 1 linguriță amidon.
Mod de preparare
Mai întâi pregătim un topping din afine. Punem afinele cu zahărul într-o crăticioară, la foc de intensitate mică. Adăugăm și o lingură de apă și amestecăm până când zahărul se dizolvă și se formează sirop. Fierbem afinele în sirop timp de 7-8 minute, atât cât fructele să se înmoaie și să-și lase savoarea în sirop. Înlăturăm spuma care se formează, ca la rețeta de dulceață.
Dizolvăm amidonul cu o lingură de apă și îl adăugăm peste afine. Amestecăm bine pentru omogenizare și mai fierbem toppingul de afine doar până când amidonul se hidratează și siropul devine consistent. Lăsăm toppingul deoparte și ne ocupăm de crema de iaurt.
Punem gelatina la hidratat, în apă cât să fie acoperită.
Amestecăm smântâna pentru frișcă până când capătă cremozitate și adăugăm zahărul. Mai amestecăm până când compoziția devine mai consistentă, apoi adăugăm iaurtul.
Diluăm gelatina hidratată la bain marie, o lăsăm să se mai tempereze și o adăugăm în crema de iaurt.
Pregătim o tavă clasică de chec în care punem folie alimentară. Trecem pișcoturile prin lapte doar pentru o fracțiune de secundă și le așezăm în interiorul tăvii, de jur împrejur. Decupăm vârfurile acestora, lăsându-le la dimensiunile tăvii.
Amestecăm 1-2 linguri din toppingul de afine în crema de iaurt pentru a o marmora puțin. Întindem crema în tava cu pișcoturi și o nivelăm la suprafață. Oprim puțin din crema de iaurt, simplă, pentru a decora prăjitura la final. Așezăm un rând de pișcoturi deasupra, trecute prin lapte. Punem tava cu prăjitură cu iaurt și afine la rece pentru cel puțin 5-6 ore.
Apoi o răsturnăm pe un platou dreptunghiular.
Întindem deasupra ei toppingul de afine și o decorăm frumos cu crema oprită.
O putem porționa sau o mai lăsăm o oră la rece, pentru a se răci bine și toppingul.
Spor și poftă bună!
COMENTARII