Tarte / Cheesecake

Tartă cu pere și ciocolată, simplă și rapidă

Deserturile cu ciocolată și fructe de sezon sunt foarte apreciate în bucătăria noastră, iar de data aceasta avem pentru voi o rețetă de tartă cu pere și ciocolată. Aluatul crocant și fraged de tartă se combină armonios cu ciocolata ușor amăruie și perele dulci.

Tartele sunt printre cele mai potrivite deserturi pentru a pune în valoare gustul fructelor de sezon. Sunt simple și destul de ușor de preparat. Fructele le putem adăuga proaspete sau sub formă de cremă, de gem sau jeleuri. Putem combina mai multe fructe pentru un plus de savoare, dar și pentru culori spectaculoase. Le putem combina cu diferite creme precum cea de ciocolată, de vanilie sau de lămâie.

Una dintre rețete de tarte cu fructe apreciată de pe blog este cea de tartă cu cremă de vanilie și fructe. Este o rețetă de desert cu aspect spectaculos și gust irezistibil. Conține o explozie de gusturi, arome și culori.

Și tot o tartă cu aspect deosebit și gust delicios o puteți descoperi la rețeta de tartă cu prune și mere. Este deosebită atât datorită aluatului rulat cu scorțișoară, cât și combinației interesante de umplutură.

Cum se prepară rețeta de tartă cu pere și ciocolată

Pentru tarta de azi vom prepara un aluat clasic pe care îl vom coace separat. Alegem pere mai mici și mai rotunde pentru un aspect spectaculos. Le vom poșa într-un sirop aromat cu scorțișoară, înainte de a le adăuga la tartă.

Iar pentru cremă vom apela la rețeta clasică de cremă ganache de ciocolată. Este cea mai simplă cremă cu ciocolată, dar și foarte gustoasă.

Dacă și voi adorați tartele cu fructe sau cu alte umpluturi, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tartă cu pere și ciocolată.

Tartă cu pere și ciocolată porționată

Gătește Tartă cu pere și ciocolată, simplă și rapidă

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

12

Tartă cu pere și ciocolată, porționată și decorată cu frunze de mentă

Ingrediente

  • Pentru aluat fraged de tartă:
  • 300 gr făină
  • 150 gr unt cu 82% grăsime
  • 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 1 ou de mărime medie
  • un praf de sare
  • puțin unt pentru uns forma de copt
  • Pentru umplutură:
  • 200 gr ciocolată amăruie cu peste 55% cacao
  • 200 ml frișcă lichidă, îndulcită
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță cu esență de rom
  • 25 gr de unt.
  • Pentru pregătirea perelor:
  • 5 pere rotunde
  • 150 gr zahăr
  • 250 ml apă
  • 1 linguriță cu pudră de scorțișoară.

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului fraged pentru tartă.

Cernem făina într-un vas încăpător și o amestecăm cu sarea și zahărul pudră. Facem puțin loc la mijloc și punem acolo un ou, untul rece, tăiat în cuburi și esența. Amestecăm ingredientele cu vârfurile degetelor până obținem o compoziție sfărâmicioasă. Apoi împachetăm aluatul într-o folie alimentară și-l punem la rece pentru o oră.

După acest interval de timp pornim cuptorul la 200 de grade Celsius. Ungem interiorul formei de copt cu puțin unt sau ulei și modelăm aluatul la bază și pe pereții formei de copt într-un strat uniform. Înțepăm aluatul la bază cu o furculiță și punem în interior o folie de aluminiu cu boabe de fasole.

În intervalul de timp cât aluatul se relaxează la rece, pregătim perele.

Îndepărtăm coaja perelor, le secționăm în jumătăți, apoi le îndepărtăm căsuța semințelor. Crestăm ușor jumătățile de pere la suprafață cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, fără a le străpunge până la bază.

Punem zahărul la caramelizat într-o cratiță, apoi adăugăm apa și pudra de scorțișoară. Fierbem siropul până când devine puțin mai consistent și adăugăm perele în el. Le lăsăm să se pătrundă ușor, apoi le scoatem pe un platou. Le așezăm frumos în interiorul crustei de tartă după răcirea acesteia.

Pentru a prepara crema de ciocolată punem frișca lichidă într-un vas, pe foc.

O lăsăm să se încălzească, dar fără a atinge punctul de fierbere pentru a nu-și pierde proprietățile. Stingem focul, rupem ciocolata în bucăți mici, și o adăugăm peste frișca încălzită.

Adăugăm și un praf de sare, esența și untul și amestecăm intens până când ciocolata este topită, iar crema omogenizată.

Turnăm crema ușor fierbinte în interiorul crustei de tartă, mai întâi printre pere, apoi și printre crestăturile acestora. Nu acoperim perele cu ciocolată, pentru a nu strica aspectul tartei.

Mai fierbem siropul de zahăr ars în care am poșat perele până când se îngroașă mai bine. Vom glazura cu el delicioasa tartă cu pere și ciocolată, înainte de servire.

 

Spor și poftă bună!