Dulciuri

Ruladă cu cremă de cafea și mascarpone

Dacă vă plac deserturile cu aromă de cafea, avem pentru voi o rețetă de ruladă cu cremă de cafea și mascarpone. Este delicioasă și se prepară destul de simplu. Crema de cafea se prepară la rece, iar foaia de ruladă se prepară în cel mai clasic mod.

Ruladele sunt printre cele mai elegante deserturi, datorită simetriei straturilor ce le compun. Porțiile de ruladă arată tare bine pe un platou cu prăjituri festive.

Rețetele de ruladă sunt foarte versatile. Poți prepara foile de ruladă în mai multe moduri, iar umpluturile de asemeni. Una dintre cele mai apreciate rețete de ruladă de pe blog este cea de ruladă cu portocale și cremă de mascarpone. Rulada este foarte gustoasă, foarte aromată și aspectuoasă. Cucerește instant atât gustul cât și privirile.

Și mai găsiți pe blog o rețetă interesantă de tort din ruladă cu jeleu de caise. Chiar dacă pare un tort complex, se prepară destul de simplu și ușor. Iar aspectul este unul de-a dreptul spectaculos.

Cum preparăm rețeta de ruladă cu cremă de cafea și mascarpone

Foaia de ruladă se prepară după rețeta clasică de pandișpan, cu adaos de cacao.

Crema de cafea cu mascarpone se prepară din cafea solubilă, cu smântână pentru frișcă și clasicul mascarpone. Daca nu vă place aroma cafelei, puteți înlocui cele două linguri de ness cu pudră de cacao, amestecată cu cele două linguri de apă. La fel de bine puteți înlocui cafeaua solubilă cu orz solubil, nesquik sau cappuccino.

Foarte bine se combină foaia de ruladă cu cacao și crema de cafea cu mascarpone atât ca gust cât și cromatic.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de ruladă de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ruladă cu cremă de cafea și mascarpone.

Ruladă cu cremă de cafea și mascarpone pe un platou rotund, alături de o porțir pe farfurie și o ceașcă de cafea

Gătește Ruladă cu cremă de cafea și mascarpone

Timp de preparare

25 min

Nivel

mediu

Porții

16

Ruladă cu cremă de cafea și mascarpone alături de o ceașcă cu cafea și o râșniță de cafea

Ingrediente

  • Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
  • 5 ouă medii
  • 100 gr făină
  • 25 gr cacao
  • 125 gr zahăr
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare
  • 20 ml esență de rom.
  • Pentru crema de cafea cu mascarpone:
  • 250 gr mascarpone
  • 250 ml smântână pentru frișcă
  • 80 gr zahăr pudră
  • 2 linguri cafea solubilă (ness )
  • 2 linguri apă
  • un praf de sare.

Mod de preparare

Pentru a prepara foaia de ruladă cu cacao mai întâi aducem ouăle, mai precis albușurile la temperatura camerei. După ce le separăm de gălbenușuri le lăsăm minim 10 minute la temperatura camerei presărate cu sare.

În acest timp pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi amestecăm gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până devin spumoase și zahărul se dizolvă. Adăugăm uleiul și esența și omogenizăm compoziția. Adăugăm, treptat, făina cernută împreună cu pudra de cacao.

Apoi, mixăm albușuri până devin cristaline. Adăugăm lingură cu lingură cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr și le mixăm până le transformăm într-o bezea fermă.  Amestecăm bezeaua de albușuri cu compoziția de gălbenușuri, amestecând ușor cu o spatulă.

Întindem aluatul  în tava tapetată cu hârtie de copt și coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade.

După coacere, răsturnăm foaia de ruladă pe un ștergar de bucătărie umezit și o rulăm în acesta împreună cu hârtia de copt. Lăsăm foaia de ruladă să se răcească în ștergar, apoi desfacem ușor hârtia de copt

Pentru a prepara crema de cafea cu mascarpone, amestecăm într-un bol mascarponele, smântâna pentru frișcă (nebătută ), zahărul pudră și cafeaua solubilă dizolvată în cele două linguri de apă.

Amestecăm toate ingredientele din bol cu mixerul, până când se formează o cremă consistentă și omogenă.

Întindem crema uniform peste foaia de ruladă răcită. Apoi rulăm, împachetăm delicioasa ruladă cu cremă de cafea și mascarpone în hârtie de copt și o punem la rece.

O lăsăm 5-6 ore, pentru a se putea secționa frumos.