Dulciuri

Choux a la creme cu vanilie și frișcă

Ne plac foarte mult deserturile din aluat opărit precum eclerele, choux-urile, profiterole și multe altele, iar rețeta de choux a la creme cu vanilie și frișcă este una dintre favorite. Este ideală de preparat pentru un weekend petrecut cu familia, dar și pentru un platou festiv.

Choux-urile cuceresc atât prin gustul delicios cât și prin aspectul elegant. Sunt considerate mici bijuterii culinare.

Aluatul opărit nu se prepară greu, dar necesită mai mult timp și răbdare. Și modelarea choux-urilor necesită timp și răbdare, dar cu un dispozitiv de decorat prăjituri munca devine mai ușoară.

Vedeți aici cum se prepară clasicul aluat opărit pentru eclere și choux a la creme. Rețeta se poate prepara în două moduri, cu unt în compoziție sau u ulei.

Vedeți aici și rețeta aluatului opărit, preparat cu ulei.

Cremele pentru aceste deserturi se pot prepara după preferințe. Cea mai populară este crema de vanilie. Dar merg la fel de bine și crema de lămâie sau crema de ciocolată.

Vedeți aici și o rețetă de choux à la crème cu ciocolată.

Cum preparăm rețeta de choux a la creme cu vanilie și frișcă

Pentru a prepara cojile de choux-uri, apelăm la varianta aluatului cu unt în compoziție. Acesta se amestecă cu apa și se aduc la punctul de fierbere.

Crema de vanilie se prepară în modul cel mai clasic, cu ouă, lapte, amidon și unt. Iar crema de frișcă se prepară din smântână pentru frișcă cu zahăr și puțin mascarpone, pentru consistență. Pe aceasta nu o aromatizăm pentru că este suficientă aroma de vanilie de la cealaltă cremă.

Dacă și vouă vă plac astfel de deserturi și nu le considerați migăloase, vă invităm să descoperiți pe blog mai multe rețete. Găsiți chiar și rețete de tort sau prăjituri la tavă cu aluat opărit.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de choux a la creme cu vanilie și frișcă.

Choux-uri umplute cu cremă de vanilie și frișcă

Gătește Choux a la creme cu vanilie și frișcă

Timp de preparare

60 min

Nivel

complex

Porții

30

Choux a la creme cu vanilie și frișcă pe un platou alb cu picior

Ingrediente

  • Pentru aluat opărit:
  • 200 ml apă
  • 100 gr unt cu 82% grăsime
  • un vârf de linguriță cu sare
  • 150 gr făină
  • 4 ouă medii
  • 1 praf de sare.
  • Pentru crema de vanilie:
  • 2 ouă
  • 500 ml lapte
  • 100 gr zahăr
  • 50 gr amidon
  • 100 gr unt
  • 1 linguriță cu extract de vanilie
  • 1 praf de sare.
  • Pentru crema de frișcă:
  • 400 ml smântână pentru frișcă
  • 100 gr zahăr pudră
  • 100 gr mascarpone
  • 1 praf de sare
  • zahăr pudră pentru decor.

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului opărit care necesită mai multe etape. În timp ce aluatul opărit se răcește, putem prepara crema de vanilie și crema de frișcă.

Cum preparăm aluatul opărit pentru choux-uri

Punem într-o cratiță apa, un praf de sare și untul. Așezăm cratița pe flacăra aragazului și o lăsăm până la topirea untului. La primul clocot, micșorăm intensitatea focului la minimum și adăugăm toată făina odată.

Amestecăm intens până când făina se hidratează, absoarbe tot lichidul și rezultă un aluat omogen. Stingem focul și lăsăm aluatul opărit să se răcească. Apoi încorporăm ouăle, pe rând, în aluatul opărit. Dăm aluatul la rece pentru 30 de minute.

După acest interval de timp, pornim cuptorul la 200 de grade Celsius. Tapetăm o tavă cu hârtie de copt. Folosind un săculeț de decorat torturi, cu dui, creăm mici gogoșele în tavă, la distanțe de 2-3 cm unele față de altele.

Punem tava la cuptor și coacem cojile pentru choux a la creme timp de 15 minute, la 200 de grade Celsius și alte 25-30 de minute la 180 de grade. Nu deschidem ușa cuptorului decât după expirarea timpului.

Preparăm cremele pentru choux a la creme cu vanilie și frișcă

Pentru a prepara crema de vanilie, amestecăm într-o crăticioară oul cu zahărul, sarea, amidonul și turnăm laptele. Omogenizăm bine amestecul și punem crăticioara pe aragaz.

Fierbem crema de vanilie amestecând continuu până când amidonul se hidratează bine. Stingem focul și adăugăm în cremă untul și vanilia.

Pentru crema de frișcă, mixăm smântâna rece până când capătă consistență. Apoi adăugăm zahărul pudră și o mixăm până când capătă fermitate. La final amestecăm crema cu mascarponele și adăugăm un praf de sare pentru intensificarea gustului.

Pentru a umple cojile de choux cu cele două creme, le vom secționa mai întâi pe jumătate. Punem la bază cremă de vanilie, peste aceasta crema de frișcă și așezăm capacele crustelor decupate. Le decorăm cu zahăr pudră și le mai lăsăm la rece 1-2 ore, pentru a se frăgezi cojile.

Spor și poftă bună!