Dulciuri

Tort cu ciocolată și fistic

Dacă sunteți în căutarea unei rețete mai simple de tort, pentru momentele dulci petrecute alături de cei dragi, puteți încerca rețeta de tort cu ciocolată și fistic. Este un tort cu blat umed, cremă de ciocolată și decor din ciocolată și fistic.

Uneori, torturile mai simple sunt și mai elegante, dar și delicioase ca în cazul tortului de față. Nu trebuie să le încărcăm cu multe elemente decorative pentru a cuceri privirile. Cu cât decorul este mai simplu, cu atât aspectul este mai fin și mai elegant.

Un astfel de exemplu îl puteți descoperi pe blog la rețeta de  tort Richard. Este un tort în straturi simetrice, fine și elegante. Blaturile sunt preparate din foi de bezea cu nuci și alune de pădure. Acestea au o textură delicată, datorită lipsei făinii din compoziție. Alunele de pădure le oferă o savoare deosebită. Acestea sunt completate de finețea cremei, preparată din ouă cu pudră de cacao și unt.

Iar din categoria torturilor simple și elegante, fără ciocolată, vă recomand de pe blog o rețetă de tort cu aromă intensă de lămâie. Este un tort absolut delicios și foarte aromat. Aroma de lămâie este una deosebită, atât în cremele de torturi și prăjituri cât și în blaturi. Îți lasă o senzație minunată de răcoare, de prospețime.

Cum preparăm rețeta de tort cu ciocolată și fistic

Pentru tortul din rețeta actuală avem de preparat un blat umed cu ciocolată în compoziție. Este unul dintre cele mai adorate blaturi pentru tort. Are o textură densă, dar spongioasă și umedă. Nu mai necesită însiropare. Se hidratează foarte bine de la umiditatea cremelor.

Pentru cremă apelăm la rețeta clasică de ganache de ciocolată. Este cea mai simplă cremă, dar și delicioasă. O putem aromatiza după preferințe.

Fistic folosim doar la decor, pentru o pată de culoare și un efect crocant.

Dacă mai doriți și alte rețete de tort mai simple, dar delicioase, le puteți descoperi tastând cuvântul ”tort” în caseta de căutare.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort cu ciocolată și fistic.

Tort cu ciocolată și fistic secționat pe platou

Gătește Tort cu ciocolată și fistic

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

16

Tort cu ciocolată și fistic pe platou

Ingrediente

  • Pentru blat umed de tort într-o formă de 24 cm:
  • 7 ouă medii
  • 175 gr zahăr
  • 200 gr ciocolată amăruie cu peste 55% cacao
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • 50 ml lapte
  • 300 gr făină
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 5 gr praf de copt.
  • Pentru crema ganache de ciocolată:
  • 400 gr ciocolată de calitate, cu peste 50 % masă de cacao
  • 450 ml smântână pentru frișcă
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 50 gr de unt.
  • Pentru decor:
  • puțină cremă de ciocolată și bucăți de ciocolată
  • 50 gr de fistic mărunțit.

Mod de preparare

Începem cu prepararea blatului umed pentru tort, iar în timpul cât acesta se coace, preparăm crema ganache de ciocolată.

Cum preparăm blat umed de tort

Pentru prepararea blatului de tort începem cu separarea albușurilor de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le lăsăm la temperatura camerei până pregătim compoziția de ciocolată.

Într-un vas, pe baie de aburi punem ciocolata ruptă în bucăți mici împreună cu untul și laptele. Amestecăm intens până la topirea ingredientelor solide. Omogenizăm compoziția și o lăsăm la răcit.

Între timp, pornim cuptorul la 180 de grade.

Mixăm albușurile spumă, adăugăm zahărul lingură cu lingură și mixăm intens până se întărește bezeaua. Adăugăm gălbenușurile în compoziția de ciocolată, răcită. Apoi, adăugăm compoziția de ciocolată peste bezeaua de albușuri.

Amestecăm bine totul folosind o spatulă. Folosim mișcări circulare, de jos în sus pentru a se menține compoziția aerată. La final, folosind aceleași mișcări de jos în sus, încorporăm făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul.

Tapetăm forma de copt cu hârtie la bază, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm făină. Turnăm aluatul pentru blat în forma de copt. Îl nivelăm și dăm forma la cuptor pentru 35-40 de minute. După coacere, îl răsturnăm pe un grătar de răcire.

Cum preparăm crema pentru tort cu ciocolată și fistic

Punem smântâna pentru frișcă într-o crăticioară cu baza dublă, așezată pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică spre medie.

Încălzim smântâna lichidă până aproape, de punctul de fierbere. Apoi stingem focul și adăugăm ciocolata mărunțită și untul peste smântâna fierbinte. Adăugăm și un praf de sare, dar și esența.

Amestecăm energic ingredientele din crăticioară, până când rezultă o compoziție omogenă și ușor cursivă. Lăsăm compoziția de ciocolată să se răcească la loc răcoros, apoi introducem cratița în frigider.

După ce este bine răcită, oprim 3 linguri din ea pentru decor și o punem într-un săculeț de decorat, cu dui stelat.  În crema din cratiță introducem mixerul și amestecăm energic până când compoziția capătă volum și cremozitate.

Pentru a monta tortul, secționăm blatul în trei părți. Tot în trei părți împărțim și crema. Două părți le vom întinde între blaturile de tort, iar cu a treia parte îmbrăcăm tortul de jur împrejur și deasupra.

Deasupra decorăm tortul cu crema din săculeț, cu bucăți de ciocolată și cu fisticul mărunțit.

Punem tortul la rece pentru 4-5 ore sau chiar de seara până dimineața. Blaturile de tort se vor hidrata perfect, iar tortul se va porționa mult mai bine.

Spor și poftă bună!