Gătește Pandișpan cu ciocolată și nuci
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru pandișpan:
- 5 ouă
- 150 g zahăr
- 150 g făină
- 1 plic de zahăr vanilat (sau esență de vanilie)
- Un praf de sare
- Pentru crema de ciocolată:
- 200 g ciocolată neagră (sau cu lapte, după preferință)
- 200 ml smântână pentru frișcă (minim 30% grăsime)
- 2 linguri zahăr pudră (opțional)
- 50 g unt.
- Pentru decor:
- 100 g nuci tocate grosier.
Mod de preparare
Prepararea pandișpanului.
Preîncălzește cuptorul la 180°C și tapetează o tavă dreptunghiulară de 20/30 cm (sau rotundă de 24 cm) cu hârtie de copt.
Separă albușurile de gălbenușuri.
Bate albușurile cu praful de sare până obții o spumă tare. Adaugă treptat zahărul, continuând să bați până când obții o bezea fermă și lucioasă.
Încorporează gălbenușurile pe rând, amestecând ușor, de jos în sus, pentru a păstra compoziția aerată.
Cerne făina și adaug-o treptat, amestecând delicat cu o spatulă sau telul.
Toarnă compoziția în tavă și coace pandișpanul timp de 25-30 de minute, până trece testul scobitorii. Lasă-l să se răcească complet înainte de a-l tăia sau umple.
Prepararea cremei de ciocolată.
Topește ciocolata împreună cu smântâna pentru frișcă la bain-marie (sau la foc mic), amestecând continuu până când obții o cremă omogenă.
Oprește focul și încorporează untul, amestecând bine până la omogenizare. Adaugă zahărul pudră, dacă dorești crema mai dulce.
Lasă crema să se tempereze 5 minute, apoi întinde-o uniform deasupra pandișpanului răcit.
Presară nucile pe deasupra și lasă deliciosul pandișpan cu ciocolată și nuci la temperatura camerei până când crema de ciocolată devine fermă. Apoi îl poți pune la rece, acoperit, pentru cel puțin 2 ore. Se va porționa mult mai bine după ce se va odihni la rece.
Spor și poftă bună!
COMENTARII