Gătește Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
4

Ingrediente
- Pentru mâncarea de urzici:
- 500 g urzici proaspete
- 1,5 litri apă pentru opărire
- 1 ceapă mare
- 3-4 căței de usturoi
- 1 lingură făină (pentru a îngroșa sosul)
- 2 linguri ulei de floarea-soarelui sau unt
- 200 ml lapte (sau apă pentru varianta de post)
- 1 linguriță sare (sau după gust)
- ½ linguriță piper negru măcinat.
- Pentru ouăle ochiuri:
- 4 ouă proaspete
- puțină sare
- 1 lingură unt sau 2 linguri ulei.
- Pentru mămăligă:
- 300 g mălai
- 1 litru apă
- 1 linguriță sare
- 1 lingură unt (opțional, pentru extra cremozitate).
Mod de preparare
Începe cu pregătirea urzicilor.
Alege urzicile, spală-le bine în mai multe ape reci pentru a elimina orice impuritate.
Fierbe 1,5 litri de apă într-o oală mare, adaugă o linguriță de sare și opărește urzicile timp de 3-5 minute, până se înmoaie.
Scurge-le bine într-o sită, păstrând o cană din apa în care au fiert.
Toacă urzicile mărunt sau pasează-le cu un blender, pentru o textură mai fină.
Prepararea sosului pentru urzici.
Toacă ceapa mărunt și călește-o într-o tigaie cu ulei, la foc mic, până devine aurie.
Adaugă usturoiul zdrobit și amestecă rapid, pentru a-și elibera aroma.
Presară făina peste ceapă și usturoi, amestecând constant, apoi toarnă treptat laptele (sau apa păstrată de la fierberea urzicilor), pentru a obține un sos cremos.
Adaugă urzicile tocate și amestecă bine, lăsând să fiarbă la foc mic 5-7 minute.
Condimentează cu sare și piper după gust. Dacă sosul este prea gros, mai poți adăuga puțin lapte sau apă.
Pregătirea ouălor ochiuri.
Într-o tigaie antiaderentă, încălzește untul sau uleiul la foc mic.
Sparge ouăle cu grijă și prăjește-le până când albușul este ferm, iar gălbenușul rămâne moale și cremos.
Presară puțină sare peste ele, pentru un plus de gust.
Prepararea mămăligii.
Fierbe apa cu sare într-un tuci sau o oală cu fund gros.
Adaugă mălaiul treptat, amestecând continuu cu un tel, pentru a evita formarea cocoloașelor.
Fierbe la foc mic 10-15 minute, până când mămăliga devine groasă și cremoasă.
Dacă vrei o mămăligă mai fină, adaugă o lingură de unt și amestecă bine înainte de a o lua de pe foc.
Asamblare și servire mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă
Pune pe farfurie o porție generoasă de mâncare de urzici.
Așază deasupra un ou ochi cu gălbenuș moale, care se va combina perfect cu textura cremoasă a urzicilor.
Alături, pune o bucată de mămăligă caldă, numai bună de întins în sosul de urzici.
Poți presăra puțin pătrunjel tocat sau parmezan ras, pentru un plus de savoare.
Spor și poftă bună!
COMENTARII