Aperitive

Ruladă din omletă cu dovlecei, umplută cu șuncă și cașcaval

Această rețetă de ruladă din omletă cu dovlecei și verdețuri, umplută cu șuncă și cașcaval este potrivită pentru un mic dejun consistent. Merge foarte bine și ca aperitiv deosebit sau prânz ușor. Aspectul ruladei tăiate în felii scoate în evidență straturile viu colorate. Iar combinația dintre textura fragedă a omletei și umplutura topită este irezistibilă.

Această ruladă este o fuziune inspirată între simplitatea unei omlete rustice și eleganța unui preparat rulat, bine structurat, cu umplutură consistentă. Se potrivește de minune cu o salată de crudități, roșii cherry sau un sos de iaurt cu usturoi și lămâie. Poate fi savurată caldă, când brânza e topită și ușor întinsă, dar este la fel de gustoasă și rece, când capătă o textură mai compactă și se poate felia perfect.

Mai poți încerca și rețeta de ruladă din omletă, în varianta cu morcovi și brânză. Este și gustoasă și aspectuoasă și, cu siguranță va fi și pe placul copiilor, datorită morcovilor din conținut.

Și tot din categoria omletelor mai poți încerca și rețeta de salată de fasole verde cu omletă rulată și roșii.

Despre rețeta de ruladă din omletă cu dovlecei și verdețuri

Blatul din omletă este moale, flexibil și surprinzător de aromat. Este îmbogățit cu dovlecei rași, verdețuri proaspete și un strop de brânză pentru gust și consistență. Dovlecelul aduce nu doar un plus de nutrienți, ci și o textură fragedă, umedă. Textura umedă transformă această omletă coaptă într-o bază ideală pentru rulat.

Verdețurile, precum pătrunjelul și mărarul, împrospătează întreaga compoziție cu arome de grădină. Iar ouăle bătute cu iaurt conferă o consistență delicată, ușor aerată, dar bine închegată. Deasupra acestui strat pufos și vegetal, se așază ordonat felii de șuncă fină și cașcaval. Cașcavalul la contactul cu blatul ușor cald, încep să se topească ușor, învăluind totul într-un strat cremos, sărat și bogat.

Odată rulată, această omletă se transformă într-un cilindru compact, cu un joc interesant de texturi. Este moale și fraged la exterior, cremoasă și elastică în interior, datorită cașcavalului topit. La tăiere, feliile dezvăluie un desen spiralat apetisant: galbenul blând al ouălor, verdele viu al ierburilor, stratul roz de șuncă și galbenul cald al brânzei. Descoperă și o rețetă de ruladă împletită cu șuncă și spanac. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesarii preparării rețetei de ruladă din omletă cu dovlecei și verdețuri, umplută cu șuncă și cașcaval.

Ruladă din omletă cu dovlecei, umplută cu șuncă și cașcaval, porționată pe un tocător de lemn

Gătește Ruladă din omletă cu dovlecei, umplută cu șuncă și cașcaval

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

12

Ruladă din omletă cu dovlecei, umplută cu șuncă și cașcaval, porționată pe un tocător de lemn

Ingrediente

  • Pentru rulada de omletă:
  • 4 ouă mari
  • 1 dovlecel mediu (aprox. 250 g), ras
  • 2 linguri făină
  • 2 linguri parmezan ras (sau altă brânză tare)
  • 2 linguri de iaurt sau smântână
  • 1 legătură de pătrunjel
  • ½ legătură de mărar
  • sare și piper, după gust.
  • Pentru umplutură:
  • 100 g cașcaval (sau mozzarella, edam, etc.), feliat subțire
  • 100 g șuncă presată (sau prosciutto cotto), feliată.

Mod de preparare

Primul pas constă în pregătirea dovlecelului.

Spală dovlecelul și rade-l fin. Sărează-l ușor și lasă-l 10 minute într-o sită, apoi stoarce-l bine cu mâna sau într-un tifon, pentru a elimina excesul de apă.

Urmează prepararea compoziției pentru omletă și coacerea.

Într-un bol mare, bate ouăle cu un praf de sare, apoi adaugă dovlecelul stors, iaurtul, făina, brânza rasă și verdețurile tocate fin. Asezonează cu piper proaspăt măcinat.

Toarnă compoziția într-o tavă (aprox. 30×25 cm), tapetată cu hârtie de copt unsă cu puțin ulei. Nivelează cu spatula. Coace la 180°C, timp de 20-25 minute, până când omleta este ușor rumenită și stabilă la atingere.

Pentru a monta delicioasa ruladă din omletă cu dovlecei și verdețuri, umplută cu șuncă și cașcaval scoate blatul din tavă cu grijă, lasă-l să se răcorească 2-3 minute. Apoi așază feliile de șuncă și cașcaval peste el. Rulează strâns, cu ajutorul hârtiei de copt, pornind de pe latura lungă.

Poți lăsa rulada așa cum este sau o poți reintroduce 5-10 minute la cuptor, pentru a se topi bine cașcavalul în interior.

Las-o să se răcească ușor, apoi taie felii groase de 2 cm. Servește rulada caldă sau la temperatura camerei, alături de o salată proaspătă sau un sos de iaurt cu usturoi.

Pentru diversitate poți înlocui șunca cu somon afumat, bacon prăjit sau legume la grătar (ardei, vinete).

Pentru o variantă mai dietetică, folosește doar albușuri și brânză light.

Dacă dorești o notă aromată, adaugă în omletă puțin busuioc, oregano sau boia dulce.

Această ruladă este nu doar gustoasă, ci și elegantă, potrivită pentru platouri festive sau picnicuri.