Garnituri / Legume

Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie

O rețetă ușoară, plină de culoare și savoare, ideală pentru un prânz de vară sau o cină ușoară este rețeta de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie.

Vinetele coapte devin moi și catifelate. Iar interiorul lor este umplut cu un amestec aromat de cușcuș pufos și legume sotate rapid la tigaie, care păstrează atât textura, cât și prospețimea.

Umplutura se poate personaliza după gust. Poți adăuga roșii, dovlecei, ardei, ceapă, morcovi sau chiar ciuperci. Toate se potrivesc de minune cu textura mătăsoasă a vinetei. Cușcușul, hidratat în supă de legume sau apă aromatizată cu ierburi, se amestecă cu legumele sotate. Poate fi asezonat cu ierburi mediteraneene (busuioc, oregano, cimbru). Dar se pot adăuga și verdețuri proaspete, precum pătrunjel sau coriandru. Pentru un plus de cremozitate, se poate adăuga puțin ulei de măsline extravirgin.

Descoperă și o rețetă de vinete la grill, cu măsline, roșii și brânză. Este un preparat mediteraneean, ușor de făcut, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca garnitură sau fel principal ușor.

Despre gustul și textura acestor vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie

Acest minunat preparat are un aspect rustic și colorat. Jumătățile de vinete coapte sunt ca niște „bărci” care adăpostesc cușcușul auriu presărat cu legume viu colorate. Gustul final este echilibrat. Este dulceag și delicat de la vânătă, aromat și ușor crocant de la legume, cu o notă fină de condimente.

Preparatul se servește cald, ca fel principal vegetarian. Merge servit alături de o salată verde proaspătă sau de un sos ușor de iaurt cu usturoi și lămâie. Este un preparat simplu, dar elegant, care aduce pe masă parfumul bucătăriei mediteraneene.

Tot din categoria preparatelor cu vinete mai poți încerca rețeta de rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari rețetei de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie.

Două vinete umplute cu legume trase la tigaie și cușcuș

Gătește Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

2

Două vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie, pe o farfurie neagră

Ingrediente

  • 2 vinete mari
  • 150 g cușcuș
  • 250 ml supă de legume fierbinte (sau apă cu sare)
  • 1 ceapă roșie
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei gras galben
  • 1 dovlecel mic
  • 1 morcov mic
  • 150 g roșii cherry (sau 2 roșii mai mari)
  • 2-3 căței de usturoi
  • 3 linguri ulei de măsline
  • ½ linguriță boia dulce
  • ½ linguriță oregano uscat
  • ½ linguriță cimbru uscat
  • Sare și piper proaspăt măcinat
  • Pătrunjel verde sau coriandru, pentru servire.

Mod de preparare

Pregătirea vinetelor.

Spală vinetele, taie-le pe lung un mic capac și scobește-le ușor miezul, lăsând un strat de pulpă de cca 1 cm. Păstrează codițele pentru un aspect plăcut.

Presară sare pe ele și lasă-le 20 de minute să își lase apa, apoi tamponează-le cu șervețele.

Așază cupele de vinete într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, unge-le cu puțin ulei de măsline și dă-le la cuptor (180°C) aproximativ 25-30 minute, până se înmoaie și prind o ușoară culoare aurie.

Prepararea cușcușului.

Pune cușcușul într-un bol, toarnă peste el supa fierbinte, acoperă cu un capac sau cu folie și lasă-l 10 minute.

Apoi, afânează-l cu o furculiță și adaugă o lingură de ulei de măsline.

Prepară legumele trase la tigaie

Toacă miezul de vânătă scobit cubulețe. Taie ceapa, ardeiul, dovlecelul, morcovul și roșiile cuburi mici.

Încinge 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare, adaugă ceapa și usturoiul, apoi restul legumelor și miezul de vânătă.

Presară boiaua, oregano, cimbru, sare și piper. Călește la foc mediu 8-10 minute, până când legumele se înmoaie ușor, dar rămân colorate și crocante.

Preparare vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie.

Amestecă legumele sotate cu cușcușul afânat. Gustă și potrivește de condimente.

Umple fiecare cupă de vânătă cu compoziția pregătită.

Pune tava din nou în cuptor pentru 10-15 minute, până se leagă aromele și brânza se topește ușor.

Scoate vinetele pe un platou, presară pătrunjel verde sau coriandru proaspăt și stropește cu puțin ulei de măsline extravirgin.

Se servesc calde, ca fel principal, alături de o salată verde sau de un sos ușor de iaurt cu usturoi și lămâie.

Rezultatul: vinete fragede, care se topesc în gură, cu o umplutură ușoară și colorată, în care cușcușul absoarbe aromele legumelor și ierburilor. O mâncare sățioasă, dar ușoară, cu un parfum mediteraneean.

Spor și poftă bună!