Aperitive

Pate de ciuperci cu boabe de fasole

Rețeta de pate de ciuperci cu boabe de fasole este perfectă pentru gustări delicioase de zi cu zi sau pentru un platou cu aperitive festive. Este rețeta unui preparat care îmbină armonios gustul bogat și pământiu al ciupercilor cu finețea și textura catifelată a fasolei albe.

Deși ingredientele sunt simple, rezultatul are o eleganță neașteptată, amintind de un pate rafinat, dar cu o profunzime vegetală autentică. Aroma sa se construiește în straturi. La început se simte dulceața subtilă a cepei și usturoiului. Apoi vine nota de umami din ciupercile rumenite, accentuată discret de sosul de soia și de boiaua afumată. Aceasta adaugă o adiere de gust rustic, de mâncare gătită pe foc de lemne. Fasolea cu textura sa cremoasă, leagă totul într-o pastă fină și ușor aerată, care se întinde frumos și păstrează o consistență omogenă.

Descoperă și o rețetă de pate de năut cu ciuperci.

Despre rețeta de pate de ciuperci cu boabe de fasole

Pateul acesta are o textură moale și catifelată, care se topește ușor pe limbă. Gustul este complex, ușor dulceag, cu accente afumate și o tentă de pământ proaspăt, tipică ciupercilor bine gătite. Sucul de lămâie adaugă un strop de prospețime care echilibrează perfect compoziția. Iar o picătură de ulei de măsline îi dă o strălucire plăcută și o notă fină, mediteraneeană.

Servit pe o felie de pâine prăjită, contrastul dintre crocantul pâinii și cremozitatea pateului este irezistibil. Dacă îl lași să se răcească peste noapte, aromele se contopesc și mai bine. Gustul devine intens, iar consistența capătă fermitatea perfectă pentru tartine sau aperitive elegante.

Acest pate poate fi vedeta unei mese simple de seară. Dar poate fi și un preparat gourmet atunci când este servit în boluri mici, cu topping de ierburi aromatice, felii subțiri de murături sau câteva picături de ulei infuzat cu trufe. Este o rețetă care aduce împreună confortul rustic și rafinamentul subtil al bucătăriei vegetale. Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari rețetei de pate de ciuperci cu boabe de fasole.

Pate de ciuperci cu boabe de fasole în borcan și pe felii de pâine

Gătește Pate de ciuperci cu boabe de fasole

Timp de preparare

30 min

Nivel

ușor

Porții

20

Pate din boabe de fasole și ciuperci în borcan

Ingrediente

  • 300 g ciuperci champignon (sau mix de pădure, pentru aromă mai intensă)
  • 200 g boabe de fasole albă fiartă (sau din conservă, bine scurse)
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură ulei de floarea-soarelui (pentru gust mai neutru)
  • 1 lingură sos de soia (opțional, pentru savoare umami)
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • ½ linguriță boia afumată
  • Sare și piper negru, după gust
  • 1 linguriță suc de lămâie (pentru echilibrarea gustului).

Mod de preparare

Primul pas constă în călirea ciupercilor.

Într-o tigaie încinsă cu ulei, adaugă ceapa tocată mărunt și usturoiul feliat. Călește până devin translucide, apoi adaugă ciupercile tăiate felii. Lasă-le să scadă complet lichidul și să se rumenească ușor.

Adaugă sosul de soia, cimbrul, boiaua afumată, sare și piper. Amestecă bine și mai lasă 1-2 minute pe foc pentru a se împleti aromele.

Transferă ciupercile călite într-un robot de bucătărie. Adaugă fasolea fiartă, sucul de lămâie și, dacă dorești, drojdia inactivă sau nucile măcinate. Mixează până obții o pastă fină, cremoasă, dar ușor rustică.

Gustă și ajustează sarea și aciditatea.

Lasă pateul să se răcească complet. Se păstrează la frigider într-un borcan închis ermetic, până la 4-5 zile.

Acest pate de ciuperci cu boabe de fasole se servește întins pe felii de pâine prăjită sau crackers cu semințe. Merge decorat cu frunze de cimbru sau pătrunjel verde.

Mai poate fi servit alături de legume crude (morcovi, apio, ridichi) sau folosit ca umplutură pentru clătite sărate sau mini tarte aperitiv.

Spor și poftă bună!