Dulciuri

Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză

Acest pandișpan cu vanilie și cremă de brânză merită preparat pentru una dintre mesele sărbătorilor de iarnă. Nu este greu de făcut, dar cere atenție și respectarea pașilor. Nu se grăbește cuptorul, nu se trântește tava și nu se amestecă energic. În schimb, vei fi răsplătită cu un blat înalt, uniform, cu pori fini, peste care crema se așază ca un strat de catifea.

Este genul de prăjitură care arată bine simplă, tăiată în pătrate, dar poate deveni spectaculoasă cu un decor lejer din ornamente de zahăr specifice sărbătorilor de iarnă. Dar poate fi decorat și cu câteva fructe proaspete sau un strop de coajă rasă de lămâie.

Descoperă și o rețetă de pandișpan cu fistic și glazură de lămâie. Este un desert fin și aromat, cu textură densă, dar pufoasă și o culoare cuceritoare.

Sau poate te inspiră mai mult rețeta de pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Acesta poate fi preparat ca și blat de tort sau poate fi savurat ca atare.

Despre rețeta de pandișpan cu vanilie și cremă de brânză

Există deserturi care nu au nevoie de artificii ca să cucerească, iar pandișpanul cu vanilie este unul dintre ele. Simplu în aparență, modest ca ingrediente, dar desăvârșit atunci când este pregătit cu grijă.

Pandișpanul este prăjitura copilăriei, a duminicilor liniștite și a bucătăriilor care miros a ouă proaspete, zahăr și vanilie adevărată. În multe case, pandișpanul era prima prăjitură pe care o făcea o gospodină tânără, pentru că te învață răbdarea, ritmul și respectul pentru detalii. Albușurile bătute corect, gălbenușurile bine frecate și încorporarea delicată sunt gesturi care fac diferența între un blat banal și unul aerat, elastic și parfumat.

Vanilia îi dă acestui pandișpan o noblețe discretă. Nu este un gust agresiv, ci unul cald, care se simte mai ales atunci când prăjitura se răcește și aromele se așază. Iar când peste acest blat pufos așezi o cremă fină de brânză, ușor acrișoară și catifelată, echilibrul este perfect. Dulcele pandișpanului se combină armonios cu prospețimea cremei. Iar rezultatul este un desert elegant, potrivit atât pentru o masă de familie, cât și pentru o ocazie specială.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de pandișpan cu vanilie și cremă de brânză.

Porție de pandișpan vanilat cu cremă și ornamente pe o spatulă

Gătește Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

20

Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză și ornamente de iarnă porționat în tavă

Ingrediente

  • Pentru pandișpan:
  • 6 ouă mari, la temperatura camerei
  • 180 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță extract natural de vanilie
  • 120 g făină albă, cernută
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema de brânză:
  • 250 g cremă de brânză tip Philadelphia, la temperatura camerei
  • 120 g zahăr pudră
  • 200 ml smântână pentru frișcă, rece
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță suc de lămâie
  • ornamente de zahăr colorate pentru decor.

Mod de preparare

Pentru prepararea blatului de pandișpan mai întâi separă albușurile de gălbenușuri cu grijă, astfel încât să nu rămână urme de gălbenuș în albușuri. Presară praful de sare peste albușuri și bate-le cu mixerul până devin spumoase, apoi adaugă treptat zahărul și zahărul vanilat. Continuă să bați până obții o bezea fermă, lucioasă, care își păstrează forma.

Freacă gălbenușurile ușor cu o lingură, apoi încorporează-le în bezea, pe rând, amestecând delicat cu o spatulă, de jos în sus, pentru a păstra aerul acumulat. Adaugă făina cernută în două tranșe și încorporeaz-o cu mișcări largi și lente, fără să insiști.

Toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și nivelează ușor. Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 170°C și coace pandișpanul până când este rumen auriu și trece testul scobitorii. Nu deschide cuptorul în primele 20 de minute. Scoate pandișpanul și lasă-l să se răcească complet în tavă.

Pentru cremă, mixează crema de brânză cu zahărul pudră până devine fină și omogenă. Adaugă vanilia și sucul de lămâie. Separat, bate smântâna pentru frișcă până capătă consistență, apoi încorporeaz-o treptat în crema de brânză, cu mișcări ușoare.

Întinde crema de brânză peste pandișpanul complet răcit, nivelează sau creează forme decorative cu spatula. Decorează-l pe margini cu ornamente de zahăr colorate, specifice sărbătorilor de iarnă.

Lasă deliciosul pandișpan cu vanilie și cremă de brânză la frigider cel puțin o oră înainte de tăiere, pentru ca crema să se așeze frumos. Vei obține un pandișpan pufos, parfumat, cu un strat cremos care transformă o rețetă clasică într-un desert delicat și rafinat, de care te vei îndrăgosti de la prima felie.

Spor și poftă bună!