Gătește Baghete crocante cu miez pufos
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
3
Ingrediente
Pentru 3 baghete de 40 cm, lungime:
- 750 gr făină albă tip 650
- 400 gr apă călduță
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 10 gr drojdie uscată
- 1 linguriță de zahăr
- 1 lingură de sare
- puțin ulei și făină pentru blatul de lucru.
Mod de preparare
Începem cu pregătirea drojdiei pentru aluat dospit. Într-un bol sau un pahar, pune drojdia cu zahărul și adăugăm 50 de mililitri de apă călduță plus o linguriță de făină. Amestecăm bine ingredientele până se omogenizează amestecul. Lăsăm drojdia să se activeze până când se dublează volumul amestecului.
Cernem făina într-un bol și facem o adâncitură la mijlocul ei. Presărăm sarea peste făină, dar nu și în adâncitură. Acolo turnăm amestecul de drojdie cu zahărul și apa. Apoi, începem să amestecăm drojdia activată mai întâi cu făina din adâncitură, adăugând treptat și apă călduță. Pe măsură ce amestecul devine consistent, adăugăm și făina de pe margini, uleiul și restul de apă călduță.
Frământăm bine aluatul în bol, apoi îl răsturnăm pe masa presărată cu făină și îl mai frământăm și acolo, pentru omogenizare.
Transferăm aluatul din nou în bol, îl acoperim cu un prosop de bucătărie și îl lăsăm la dospit 60 de minute. După acest interval de timp, modelăm aluatul pe masa presărată cu făină, în trei bile aproximativ egale. Le mai lăsăm 10-15 minute la dezvoltat.
Cum modelăm și coacem delicioasele baghete crocante cu miez pufos
Punem hârtie de copt într-o tavă cu trei alveole pentru baghete, sau într-o tavă simplă. Ungem masa de lucru cu puțin ulei. Întindem fiecare bucată de aluat într-o foaie dreptunghiulară, cu ajutorul sucitorului. Presărăm făină peste foaie și o rulăm, dar nu foarte strâns pentru a da voie aluatului să se dezvolte. Procedăm în același mod cu toate bucățile de aluat.
Apoi transferăm rulourile în tava de cuptor separându-le cu hârtie de copt așezată între ele. Le acoperim cu un ștergar și le lăsăm 20-30 de minute să se mai dezvolte.
Cu 10 minute înainte de a le introduce la cuptor, pornim cuptorul la 175 de grade Celsius. Crestăm rulourile din aluat cu un cuțit în 3 – 4 locuri deasupra pe diagonală. Aceste crestături ajută aluatul să se dezvolte uniform în timpul coacerii.
Presărăm puțină făină deasupra baghetelor și le dăm la cuptor pentru 35-40 de minute, la 175 de grade, sau până când acestea sunt frumos rumenite.
Sunt delicioase, mai ales ușor calde!
COMENTARII